Blockbuster Deals!!

Thursday, February 28, 2013

Aisy Rania demam buat pertama kali

Assalamualaikum,

Lama nye tak update. Rasanya takde la bz sgt. hihi.. Actually nk cerita yg last week Aisy Rania dpt high fever yg temp about 40'c. Mula2 mmg Aisy relax je. Main mcm biasa. Siap joget2 lagi. Pakai kan dia cool fever pastu lapkan badan dia bagi turun panas badan dia.


Sehari sebelum kejadian demam, Aisy dibuli oleh daddy dia dgn menda alah kaler ungu tu. Neny bising sbb takut2kan aisy. pastu esoknya demam. Lagila neny bebel..huhu

Tapi masuk hari kedua panas badan dia tak kebah2 dan dia dah mula kurang aktif. Rengek2.. Aisy ni dia jarang nak rengek2 pastu dia bukan jenis suka sgt org pegang dia. Tapi bila dia jadi gini maknanya mesti dia dh mula rasa tak selesa. Mungkin dia pening ke apa ke kan. hurmm..  Pergi KPMC, register mcm biasa. Pastu ckp kat kaunter Aisy demam. Dia bg nombor. Pastu nurse tu dtg dgn termometer cek temp Aisy. 39'4c. Terus kena bebel ngan nurse sebab tak bgtau yg panas baby lebih 39'c. huhu.. Terus kena bawak pegi ER. Dia bagi air sejuk sebesen dgn towel. Dia suruh lapkan badan Aisy sampai sejuk. Dalam setengah jam lebih kot dia cek temp dah turun sikit. So, bawak masuk jumpa Dr. Dr ckp kat tekak dada sume ok. Cuma mmg demam. So, Dr suspect viral fever. Dr bagi PCM dgn suppository (ubat montot) dan nasihat tgk lagi sehari dua kalau tak elok bawak dtg klinik lagi.


masa ni boleh main2 lagi

Malam tu mommy mmg tak cukup tido la. Sebab Aisy panas badan dia. Lapkan je badan dia dgn air asam jawa. Berbesen dah air asam jawa. Lap je badan dia kering. Sebab panas sgt. Setiap sejam amek temp. Tak jugak turun2.. huhu.. So, esoknya mommy terus EL. Nak tgk takut makin panas. Budak kecik kan bahaya kalau demam2 ni. Jadi mommy duk rumah jaga aisy. Mencabar jugak bila aisy asyik nak melekat je. Dah mcm kangaroo dah rasa sebab tido pon dia nak tido atas badan. Kalo letak dia nangis. Sampai mlm tak kebah2. Neny dia dah bising2 sbb Aisy dah menggigil2. Temp dah 40'c. Masukkan supp lepas tu terus shoot pegi hosp serdang. Ckp kat kaunter temp dia sekian2 terus bawak masuk jmp MA pastu tunggu giliran jumpa Dr. Dr tanya ada pegi klinik tak? Dah berapa hari demam? Soalan yg selalu ditanya. Sebenarnya dah mintak consultation dgn member (Dr. Huda). Dia suruh tggu 3hari lps amek meds kalau tak kebah baru g hosp. Tapi dah neny dia suh jugak pegi lagi.. haaa..jawablah ngan Dr kat hosp serdang tu. Dr tu siap ckp, kalau mkn ubat baru sehari mmg tak terus baik ye Puan. Hahahaha..amek kau! Tapi kita kan jenis waspada,iyealah better cari penawar awal2 sebelum terlambat kan? Dr pesan yg sama jugak mcm kat KPMC. Tapi ni dia bg antibiotik sbb kat tekak aisy dah mula ada infection.


lps mkn kiwi kita mkn ubat ye...

Nak bagi ubat punyalah seksa. Pastu Aisy siap muntah plak lepas mkn ubat. 3x muntah. Kol Dr Huda dia suh rasa ubat tu. Mesti tak sedap, sbb tu dia muntah. huhu.. So Huda suruh stop je tak payah kasi. bagi PCM dan mandikan Aisy kerap2. Alhamdulillah esoknya tu dah turun ke 37'C. Dia dah mula main mcm biasa. So, mommy boleh la pegi kerja. Habislah episod demam..

yeay..dah sihat..dah boleh main2 dah..

Selang sehari demam tiba2 badan aisy penuh ruam. Aikk.. dalam hati dah terditk. Ahh..sudah..jgn campak je dah la.. Aku nak buat medical checkup tak lama lagi ni. Kang tak pasal2 tangguh pulak flight (Cerita next episod). Terus kol huda and whatsapp pic ruam. Pastu Dr huda pun ckp.. ini bukan campak. aaaa LEGA... hahaha.. Dia bgtau ini post viral fever. Viral exanthem (Roseala). Lps high fever mmg akan jadi mcm ni.
Common katanya. Pheww...Ada hikmahnya ada pengalaman jaga anak sakit ni sebelum fly. nanti bila dah kat negara org takdelah cuak sgt KOT...hahahaha


inilah ruamnya.huhu

Sekian pengalaman mommy Aisy..till next episode..daaa..

Published with Blogger-droid v2.0.3

5 comments:

LisaLisut said...

aaa i risau if hannah demam lg..skrg dia btuk je xilang2 lps dh buat mcm2. nsb xdemam.hmmmmph..

thanks for the info.at least bole i alert lps ni.huhu.hannah pn halus bdnnye mcm aisy..

yUmiE AzuRa said...

bgsnye aisy bleh ltk cool fever tu kt pale.klu iman xnknye die.huhu
Iman pn lps dmm ade ruam cm aisy tu cket,tp yumie xriso sgt takut die campak coz iman dh kne campak time 7bln ritu.huhu

hayati hashim said...

Dah sihat ye aisy.. Bagus bagus.. Aisy anak kust!!

Mama Haraz said...

kalau baby nak demam saya selalu bagi honey mix with cinnamon, tapi lepas dah one year old lah, kalau before and BF, biar mama dia yang minum. Alhamdulillah susah nak demam.

Kalau nak bagi ubat pulak letak dalam air milo ke soya :)

Salam perkenanalan
MamaHaraz
http://ourwonderland.blogspot.com/

hana yoriee said...

Lisa: yeay dh jmp Hannah hrtu. comel je. Aisy x penah batuk lg. mmg risau jdnya bila ank x sihat kn?

yumie: a ah.nsb dia ok nk pki cool fever. aisy x penah kena campak lg. tu yg risau bila naik ruam hrtu.

yati: alhamdulillah :-)

mama haraz: salam perkenalan. thanks for dropping by. haaa..thanks for the tips. blh la cuba bila aisy dh setahun.