Blockbuster Deals!!

Tuesday, February 9, 2016

Home of Middle Earth - North Island, New Zealand Trip Part 1

Hello 2016!

Assalamualaikum, lamanya tidak menulis dalam blog ni. Ini pun bukak blog sebab boring mengadap data selambak nak kena key in. Sementara otak tengah tepu ni mari kita refresh balik dengan throwback saat-saat manis di New Zealand. hihi..

Hana berkesempatan ke New Zealand hujung tahun lepas pada 27 November 2015 hingga 6 Disember 2015. Actually, tujuan utama ke New Zealand adalah untuk menghadiri 2 persidangan di Wellington untuk present paper. So, sambil menyelam kita minum air or we kill 2 birds with one stone! Hah, gitchuuu.. Dah sampai tempat orang haruslah kita juga melihat kawasan sekitar.

So, tentatively Hana dan family fly from Brisbane to Auckland dengan Virgin Airlines. Kebetulan masa booked tiket ada 'SALE'. So, apa lagi grab lah cepat2. Brisbane to Auckland the airfare was AUD198.00 and from Wellington to Brisbane the airfare was NZD198.93 per person which this include 23kg baggage and seat. Domestic flight from Auckland to Wellington by Air New Zealand cost me about NZD68 per person. And I've got to know that AA have this promo that you can get a return ticket from Gold Coast to Auckland at AUD150+ only!!!

We spent about 2 and half days in Auckland to visit my cousin and his wife. Lama sangat dah tak jumpa dia. Alang-alang ke NZ kita jumpa lah sanak saudara sekali. Nasib baik ada sepupu Hana ni yang baik hati untuk jadi tour guide bawak kami jalan-jalan sekitar Auckland, Matamata, Rotorua and Taupo. 1st day di Auckland kami jalan2 sekitar CBD. Pergi ke Rose Park, Michael Joseph Savage Memorial Park dan ronda-ronda sekita harbour. First day ni aktiviti terbatas sebab hujan disebelah petang. Alhamdulillah, the next day cuaca sangat menyebelahi kami. Cantik terang untuk berjalan-jalan.


So, the 2nd day kitorg old out! Penat hari kedua ni sebab dari pagi sampai ke tengah malam trip kami covered Hobbiton, Rotorua, Taupo dan Huka Falls. Drive from Auckland to Matamata Hobbiton movie set took us about 2 hours. Tapi sepanjang jalan ni MasyaAllah, memang sangat2 indah dan saujana mata memandang. Hijauuuuuuu je. Entrance fee di Movie Set ni NZD79.00 per person for adults (for details on fee click HERE). Untuk Aisy and Arsh, dua-dua ni free sebab kanak-kanak bawah 9 tahun tak perlu bayar, yeay!. Setiap jam akan ada bus yang akan bawa visitors masuk ke movie set. Bila naik bas tu, akan ada seorang tour guide yang akan tunjukkan dan ceritakan pada semua pengunjung tentang Hobbiton movie set ni. Driver bus tu pun akan bercerita sepanjang perjalanan di dalam bas. Jom layan pic!



on the way to movie set

ini jalan nak masuk movie set. Movie set ni luas sangat. So, digalakkan pakai sneakers and kalau bawak anak kecil jangan lah bawak stroller.





There are lots of pictures in Hobbiton. If you visit New Zealand, this is one of the #NZmustdo. hihi.. Ok, let's continue to othe places. We were out from the movie set around 1.00pm. We straight went to Rotorua and Taupo. Here. we did not spend a lot of our time. We just had our kebabs in front of the lakes and straight we went to Huka Falls.

Lake Rotorua 

Lake Taupo

Picturesque Huka Falls

hahaha mak selfie =p

my boys..

By the time we finished looking around Huka falls, it started drizzling. So, we head back to Auckland and it was almost 11pm by the time we reached Avondale, my cousin house to have dinner.

To be continued... hahahaha




4 comments:

Chekgu Azrine said...

Bestnya NZ!!!

achiek anis said...

Seram plak tgk Huka Falls tu..jauh plak nk ke NZ..maybe one day..Insyaallah

fathiyah jamaludin said...

moga ada rezeki kami ke NZ juga.

hana yoriee said...

Chekgu Azrine: Best sis.. Tak puas tengok alam ciptaan Allah.

achiek anis: Kalo dari Europe memang jauh kan. hihi.. takpe habiskan tour Europe dulu anis.hehe

fathiyah jamaludin: InsyaAllah.. moga-moga kita semua ada rezeki utk ke NZ