Blockbuster Deals!!

Monday, February 24, 2014

3 days 2 nights holiday at Rainbow Beach, QLD, Australia

Assalamualaikum and G'Day mate!

Lama dah nak bercuti-cuti Oz, tapi baru sekarang dapat merasa. Yeah, as usual study and workloads both us, husband and wife yang mengekangkan masa untuk pergi holiday. Plan punya plan, alhamdulillah dapat jugak pergi. Sebulan sebelum dah book for accomodation which is at Breakfree Rainbow Shores, Rainbow Beach, Qld. 

Pada mulanya, kami plan nak ke Sunshine Coast, famous beach in Qld which is lagi best dari beaches dekat Gold Coast. Actually Gold Coast terkenal serata dunia sbb dia punya theme park, tapi for beaches you should go further up to Sunshine Coast or even at Cairns where the Great Barrier Reef is. Tempat yang kami pergi which is Rainbow Beach mengambil masa 4-5 jam drive dari Toowoomba. Masa dalam perjalanan ternanti2 mana nak nampak laut. Hahaha.. Dah sampai penghujung jalan baru nampak. Seronok sume org. Ye lah, perjalanan jauh2 lepas tu dapat tgk ciptaan Allah yg maha cantik rasa hilang penat travel jauh2. 

Terus check in kat Breakfree masa tu nak pukul 4pm (Jumaat). Dapat Surfside Villa no 21. Untuk penginapan 3 hari 2 malam ni kami bayar dalam AUD460 only. Villa ni self-contained, lengkap semua. Ada 4 bilik, 3 bathroom, full equipped kitchen and balcony kat tingkat 4 yang boleh menampakkan view laut. Duduk kat villa ni mmg dapat buat free exercise. Mana taknya, rumah 4 tingakt. Hari2 kena turun naik. Ok utk 1st floor ada laundry (equipped with washing machine and dryer), 1st bathroom and private ensuite. Ensuite ni bagi kat family Iqbal sebab dia ada anak kecik2 senang duduk kat bilik yang lebih selesa. Bilik ni ada deck kat luar yang boleh lepak2 mengadap pokok2. 2nd floor ada lagi 3 bilik. 1 bilik with queen bed and bathroom bagi kat family Abg Rosli sebab anak dia ada 3 org dah besar2. So, the remaining 2 rooms with single bed adalah untuk kami yg family kecil. hehehe.. Kat 2nd floor ada main bathroom yang mana family hana and family Abg Syed Ghazaly guna. Move on to the 3rd floor adalah living room, kitchen, dining area and small balcony. Jadi setiap kali nak makan kena naik tingkat 3. huhu.. Kitchen ni lengkap. Ada microwave, fridge, oven, dapur and dish washer. Tingkat atas sekali plak ada lagi balcony yg nampak view laut. 

Pic courtesy from fara


Front view of the villa

jemah kecik dan rakan2.


the simple living room
The main bathroom on 2nd floor

Dining area. Itulah tangga yg kena turun naik setiap hari. huhu


full equipped kitchen

bilik kami


the pavilion

For first day, kami lepak kat rumah dan mandi kat swimming pool je sebab sampai pun dah petang. Rehat2, tengok tv lepas tu terjun kolam yang berada betul2 dpn villa. Aisy lah org yang seronok sekali bila dapat swimming. Kemain dia nak kuak lentang bagai tak padan dengan kecik. hihi.. At night we had dinner and chit chatting. Manakala, pihak lelaki mula ready with their weapons which is the fishing rods nak meredah laut dimalam hari. Menu malam tu, rendang ayam, nasi impit kuah kacang, sup boon kheng kambing, dan ayam goreng. Ini semua kami masak kat Toowoomba dan bawak dtg sini. Pergi bercuti mcm nak kenduri doa selamat kan? Terpaksalah.. susah nak carik makanan halal kan?

2nd day, hana, fara and aisy went to the beach. Dari villa duk dengar bunyik ombak. Geram je nak pergi.. Untuk pergi ke pantai kami kena lalu hutan.. Dalam 150m dari villa baru nampak pantai. Masa jalan kaki tu, penat jugak sebab kaki tenggelam dalam pasir. So, bila nak jalan tu lenguh jugak nak melangkah. Bila keluar je dari bush tu, mata ni terpegun tengok pantai. Bersih putih je pasir pantai. Air lautnya pun.. fuhhh..biru kehijauan. Bagi aisy main pasir. Lalu kat air sikit2 sebab ombak nya agak kuat. It was quite windy too that day. Dari jauh nampak colored sand dunes yang famous for rainbow beach. Balik untuk lunch, lepas tu kitorg jalan2 kat pekan rainbow beach. Bawak aisy main kat playground. Dan mommy dia plak nak test berkuda. hahaha.. Murah weh naik kuda.. Just Aud10 for 10minutes. oklah kan? Hana tak pernah naik kuda kat Malaysia, so, ada peluang ni naik je lah. hahaha..

Rainbow beach

Pic courtesy from http://www.lovethesepics.com/tag/rainbow-beach/. Rainbow beach listed as no.1 beach that has 72 different colorored sand dunes. 





View dari atas kat pekan



Masa ni aisy tidur plak




windy masa ni.







Insyirah anak iqbal seronok berkuda.


time untuk mommy aisy plak. hahaha


aktiviti petang.. tgk aisy excited!


On the last day, kami semua kemas2 rumah. Sbb duduk kat villa ni dia mintak untuk kemaskan bahagian kitchen. Kena pastikan semua dishes dibasuh bersih. Lepas dah siap packing2 barang kami turun bawah untuk sesi bergambar plak. Check out at 10 am. Balik menghala ke Toowoomba melalui Brisbane. Dan stop by at Big Pineapple untuk lunch.


us..




 Big Pineapple farm



Aisy ni nangis plak..


 Itulah dia percutian pendek kali ni. hihi.. Ada rezeki lagi, insyaAllah boleh lah berjalan2 tengok tempat orang dan explore bumi ciptaan Allah =)







6 comments:

Allene said...

cantiknya nya villa tu....

Cik Puan Mimi said...

Bestnyeee hana!!! Dapat byk pantai die cantikk

~ NANA ~ said...

jelesss! hihi

syoknya lahai...bila nak pegi oz lagi ni??? huwaaaa

Khalisa Ridzuan said...

best gilaaaa cantik ya rabbiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Chekgu Azrine said...

Terbaek....sgt cantik pmdgn!!

Asz Miza said...

Subhanallah cantiknyaaaa!! Best gila dapat g tempat camni..