Blockbuster Deals!!

Monday, January 30, 2012

Cabaran 'Breast Feeding'..

Disclaimer: entry panjang berjela..

Assalamualaikum,

Ok..semua tgh demam AJL kan..tp mak buyong tak nak lah bercerita pasal AJL hari ni. hihi..tp mak buyong sekadar nak berkongsi apa yang telah dilalui, dengar dan tengok mengenai breast feeding. Untuk org2 yg peka dan ada ilmu pengetahuan, mereka sgt2 lah bersungguh2 utk memberikan susu ibu kepada anak2 mereka. Ada yg exclusive sehingga 6 bulan dan ada yg gigih sampai mencecah usia anak mereka 2 tahun. *clap clap*

Walaupun hana belum lagi ada pengalaman menyusukan anak (sesudah melahirkan, InsyaAllah).. Tapi ada juga suara2 yang tidak enak didengar. Mostly dari kalangan org yg lebih tua la. hurm..ni belum keluar lagi babynye. kalo dah keluar esok entah apa yg bakal terjadi pun idok ler tau. adeyh..

antara cabaran/kata2 yg biasa org2 tua akan cakap bila kita akan fully breast feed baby:
1. Boleh ke baby tu kenyang ngan susu ibu sahaja?
2. Bagi lah dia minum air masak..dulu makcik bg kat anak makcik takde apa2 masalah pun..
3. Campurkan sikit ngan nestum tu..cepat sikit besar..
4. Alah..bg lah dia rasa sikit..sambil calitkan roti ke hape kat mulut baby yg belum 4 bulan..
5. kenapa tak try susu formula brand ni? org kata pakai brand ni anak cerdik!
6. Iskh..tak leceh ke setiap 3-4 jam nak kena ngepam? bancuh je lah susu..
7. ke tak cukup duit nak beli susu anak? sbb tu jimat bg susu ibu je?

hoish..geram tak baca??? itu baru sikit je kerenah2 mereka2 ini. ada byk lah lagi yg iskh..rasa nak ..........tut je.. iyealah..org dah berkobar2 nak fully bf sekali mcm ni plak. tak ke down kan? tapi kenalah sabar. Diorg ni dah lama dgn cara begitu. Jadi untuk educate mereka ni mmg menCABAR!!

Jadi, kalau nak kenalah kita explain elok2 dgn diorg ni pasal susu ibu. Salah satu cara, cari artikel pasal breast feeding..kot diorg pum pang pum pang bebel..suh diorg baca..hahaha

Ini info yang hana dapat cari utk dikongsikan (source: MOH):

POLISI PENYUSUAN SUSU IBU MALAYSIA (Kementerian Kesihatan Malaysia)

1. Semua ibu digalakkan menyusui anaknya dengan susu ibu sahaja dari lahir sehingga berumur 6 bulan dan meneruskannya sehingga 2 tahun. Makanan pelengkap perlu dimulakan pada umur 6 bulan.

2. Breastfeeding - Danger of Water Ini..kalau korg translate bg kat diorg pun bagus..

Infants who are exclusively breastfed for the first six months of life grow well and do not need any other foods. Experts on infant feeding recommend that exclusive breastfeeding should be continued for the first 6 months as breast milk provides energy and all the nutrients that an infant needs. Exclusive breastfeeding reduces infant deaths caused by common childhood illnesses such as diarrhea and pneumonia, hastens recovery during illnesses, and helps in child spacing.

During the first 6 months, water supplementation is not necessary for breastfed infants, even in hot climates. Water may also contain contaminants or allergens which will cause danger to infants.

Why is it harmful to give water to breastfed babies before the age of six months?

Giving water to breastfed babies before the age of six months may lead to many consequences that are harmful to them.

Water fills up the baby with empty calories, resulting in weight loss (or insufficient weight gain). Consumption of even a small amount of water or any other liquids can fill a baby's stomach and reduce his appetite for nutrient-rich breast milk.
Water interferes with the establishment of mother's milk supply. Babies who get water s are less interested in nursing. If a baby is not nursing as often as he should, the mother's milk will take a longer time to "come in" and this can delay or prevent the mother from establishing an optimum milk supply. In addition, if the water is given to babies in bottles and using teats, the baby will get nipple confusion, whereby he may reject the mother's breast. .
Water increases the risk of illnesses. Water can be a vehicle for the introduction of pathogens. Infants are at greater risk of exposure to diarrhea causing organisms, especially in environments with poor hygiene and sanitation.
Water is associated with increased bilirubin levels and the severity of newborn jaundice. Babies who are breastfeeding well do not have much problem with jaundice.
Water can cause a condition called oral water intoxication. In babies less than 5 weeks old, too much water can dilute the sodium in the baby's bloodstream and this can lead to symptoms like low body temperature, bloating, and seizures.

How do breastfed babies get enough water?

Breast milk is composed of 88% water, and provides all the fluids that a breast feeding baby needs. Healthy newborns enter the world well hydrated and remain so if breastfed exclusively, day and night, frequently and unrestricted. Even in the first few days after birth, before the breast milk "comes in", colostrum is all that is needed to keep the baby well hydrated.

What about infants living in hot, dry climates?

A number of studies done in various locations (both humid and dry) at temperatures ranging from 22 - 41°C (71.6 - 105.8°F) and 9 - 96% relative humidity determined that an exclusively breastfed baby does not need extra water. .If the baby is allowed to nurse according to his needs, he will get all the liquids needed through breast milk.

Should water be given to breastfed babies who have diarrhoea?

In the case of mild diarrhoea, an increased frequency of breastfeeding is recommended. For moderate and severe diarrhea, seek the advice of health workers immediately and at the same time continue to breastfeed.

Should water be given to babies aged six months and older?

At six months of age, complementary foods should be given to babies in addition to breast milk. This is to ensure that the babies' increased nutrient requirements are met.

The types of foods a baby consumes will affect his water needs. Generally, the water requirements of babies aged 6 to 11 months can be fulfilled through breast milk. Additional boiled water can be provided after a meal. Please remember that plain water is a better choice than juices. It is the best drink to satisfy the babies' thirst, and does not have sugar that fruit juices do.

Water should be given to babies using a cup rather than a bottle as babies tend to take too much water from a feeding bottle.

When giving water or any other liquids to babies, caution should be taken to ensure that the water and other liquids do not replace breast milk. Water can also replace or dilute the nutrient content of complementary foods. Reducing the amount of water added to broth and soups could improve its nutrient density and hence, the nutritional status of children in this age group.

Hah..kalau tak pempaham jugak tak tau lah nak ckp camne..itu baru info on bahaya bg air masak! kalau dah bg serbanika makanan tak tau la..hoho..

p/s: even tak dapat jadi Pegawai Zat Makanan/Pegawai Sains Pelbagai kat KKM (dolu dah dipanggil kerja pun! tapi akhirnya jd nutrition academician) utk sebarkan maklumat..sebarkan maklumat dgn cara gini pun ok lah! hehe..

opss..sebelum terlupa..hana skrg tgh pening jugak nak pilih breast pump. hahaha..kalau ikutkan mmg lah nak medela fs kan. tp kena fikir budget allocation utk yg lain juga. and 1 lagi..hana nak kongsikan yg ada ramai juga reviewers dari group KIM pasal breast pump jenama UNIMOM. 1 unimom allegro (double pump) dan 1 unimom mezzo (manual pump).


ini unimom Allegro..kecil je saiznya..korg boleh search pasal unimom ni kat KIM atau mana2 web..=)

Harganya tersangat lah murah berbanding jenama lain. Untuk Unimom Allegro harganya RM360 paling murah hana pernah jmp la. Portable, ringan mcm fs, suction bagus, battery and electric operated! tp 1 je kekurangannya..tak boleh nak heavy duty. Untuk unimom Mezzo pula harganya RM100 sahaja. manual..tidak menyakitkan..antara manual pump yg terbaik direview di KIM selain medela harmony and avent manual. murah pun murah! ada member hana yg beli fs and mezzo bgtau hasil production sama banyak. cuma 1 pump elcetric, 1 pump manual..1 murah 1 mahal. 1 boleh buat kerja dan mengepam, 1 lagi kena tangan kena kerja keras pumping. Tak kisah lah mana2 pun.. yg penting, setiap kali ada demand, ada supply.. so, kita mmg kena berusaha lebih =)

ok..itu sahaja bebelan utk hari ini..hahaha..

14 comments:

cha said...

kalau mak i dia suruh makan jantung pisang kasik tambah susu. berdasarkan pengalaman akak i dulu hehe i takde rezeki lg ngandung :(

~ NANA ~ said...

hana...cmne ek nk sedarkn makcik2 cmtu? huhu...org tua2 ni ramai lg yg xde kesedaran psl exclusive bfeed

e.t.t.y said...

hana, kita pun buat entry pasal breastpump harini!! tengah cari b.pump yg tak bising. tp dah bekenan ng mini electric double pump medela, rupanya bising. ate dah namanya mini electric plus murah sket dari medela FS kan...hana beli lah dulu yg unimom ni, kang review. hehehehehe...*sebab hana bersalin awal kn dari kita. =))

hana yoriee said...

cha: haa..utk milk booster mcm2 jugak petuanya kan? =) ada yg mkn longan kering, kurma etc.. insyaAllah..cha kena byk bersabar dan berusaha. suatu hari nanti pasti rezeki itu datang.

Nana: itu lah! kena ajak diorg pegi kelas breast feeding skali kot..senang sikit..huhu

etty: ha ah..mini E ramai yg ckp bising mcm mesin rumput. tu la..hana pun nak ler cr double pump ngan ciri2 yg best tp murah..hoho..ok, kalau hana jadi beli nanti hana review =)

fati said...

chaiyok kita sama-sama hana!!! :D
ohh pasal breastump tu, fati baru 1st time dengar yg hana promote tu.. Unimom Allegro.. harus kena kaji lepas ni.. hihihiii!!
thanx hana!

hana yoriee said...

fati: haha..mcm mempromote eyh? kuikuikui..kaji2..hana dah byk kali kaji pun tak decide2 lagi..haha

thezaila said...

hi hana.. zaila beli unimom mezzo as my second BP.. lepas pakai mezzo ni, yg BP electric tu, zaila dah x guna dah.. terus setia ngn mezzo.. huhuhu..

amal said...

huh baru tau ni bahaya bagi air masak kat baby.. haa bp unimom ni pun ada org suggest kat saya. mmg bagus katanya :)

hana yoriee said...

zaila: haaa..ada pun pengguna mezzo lg..nampaknya semua pengguna mezzo berpuas hati =)

Dulu Gadis, Kini Mama said...

hana! lala dah merasa apa yang hana tulis tu. yg paling best, balik kampung nak kenalkan Syaurah, datang nenek suapkan gula dan garam yang dicampurkan, terus ke mulut Syaurah,. terkedu eden!

yg risau apa org kata, SENYUM ja. yang pasti, dlm byk org kat KIM tu, lala salah sorang yg akan support hana dlm Breastfeeding!!!

thezaila said...

amat berpuas hati!!! if nk cari manual pumping dgn harga budget, ini adalah pilihan yg tepat! =) i am one happy customer

Khalisa Ridzuan said...

i tak penh dgr la yg mezzo or unimom ni. mana nk cr ye hana? huhu.i masih lg survey..huhu. kalau sudi masukkan saya dlm KIM.huhuhu :)

hana yoriee said...

Amal: haa..skrg dah tahu, maka kita kena la ambil langkah berjaga2 =)..itu lah, baca dr review org lain ttg unimom, mcm best je..hehe

Lala: owh..tidak!!! itu lah yg hana takutkan..kang balik kg ada yg menyuap, camne nak respons? nak tempik, tak elok plak kan? huhu.. hihi..marilah sama2 kita teruskan usaha utk breastfeed! =)

zaila: yes! kalau jadik, mmg akan beli mezzo. member hana yg lactation counselor pun pakai MEZZO!! =)

lisa: jenama unimom ni tak seglamer medela lg lisa. tapi kalo kat KIM ramai lah yg dah guna. kalau lisa nak survey boleh search kat fb Eizmierah Mumnbabyshop. kat situ plg murah hana survey. One baby world pun ada jual. Alrgiht!! hana dah add lisa.. tggu admin approve je. =) Selamat survey breastpump!! haha..

izzah azfar said...

jemput ke blog akak, and ada banyak cerita pasal susu ibu ni :)