Blockbuster Deals!!

Thursday, January 12, 2012

Kos perbelanjaan for 1st timer Parents

Salam,

First of all, ingin hana ingatkan disini bahawa apa yang bakal hana cerita/kongsi kan hanya lah raw estimation hana. Ianya mungkin berbeza mengikut harga pasaran/dimana tempat anda membeli-belah. =)

Secara personal, sebelum kahwin hana tak tahu clear picture on the expenses jika ada baby nanti. Approximately mcm mana lah kosnya kan. Hana rasa, rata-rata 1st timer parents diorg pun cuak memikirkan soal ini. hehe..selepas habis cuak kumpul duit kahwin, kini cuak pulak pikirkan kos perbelanjaan utk menyara ahli baru dalam keluarga. hoho..betul tak? Jadi, hana nak share lah serba-sedikit yang hana tahu (yang hana tak tahu, mgkn korg blh bgtau).

so, meh kita tgk serba-sedikit tentang kos untuk newborn baby..




*click picture for clearer view

hah..amacam?? adakah anda terkejut dgn angka totalnya?? huhu..itu belum termasuk benda-benda kecil/remeh-temeh lagi. Dgn insurans nye lagi..Ini baru perbelanjaan takat newborn. belum diambil kira utk hantar ke baby sitter/nursery.

Jadi, kalau pening2 nak membeli-belah, berbaliklah kepada faktor sama ada ianya keperluan/kehendak anda dan baby. Dan yg plg utama ikut kemampuan masing2. Buat lah keputusan dgn baik dan InsyaAllah, setiap anak itu ada rezekiNya.. =) (ingatan utk diri-sendiri..kuikuikui)

Itu je yang hana nak kongsikan..

16 comments:

Lyana MK said...

mmg dah habes byk pun..hehehe...skg yana stop tuk shopping ...sebab rase cam dah terlebih

hana yoriee said...

hihi..yana pun dah 8bulan mst dah complete tu. hana pun bila gaji beli lah sikit2. nak beli segedebuk tak mampu. tp still tak complete lg. tggu expo utk best price. =)

Shakina Farhan said...

belum born lagi dah banyak pakai duit kan..susu ibu mengandung pun mahal..kina beli yg paling murah dumil mama & fresh milk..nasib la perut ok je ng susu..

hana yoriee said...

yup..dulu hana masa morning sickness teruk and asyik keluar masuk hosp pun dah habis berapa je kat situ..hoho..

~ NANA ~ said...

so far i rse mcm dh terlebih tang baby clothing tu....okey kna stop! hehe

aTy _faRed~ said...

memang costly tuk pregnancy n baby ni..tapi beli sikit2 tak terase sangat..:)

thezaila said...

banyak kan expenses nya.. itu baru basic things je.. so , saya n zul sudah mula berjimat mulai sekarang.. huhuhu

hana yoriee said...

nana: waah! mst dah byk baju baby dia..hana penah ckp ngan mama mcm ckp2 lah beli baju baby. tp dia plak ckp, anak org lain tu baju baby penuh 1 lemari..adeyh! camno? haha

aty: betul.mmg agak costly.ikutkan hati nak je hangkut sume yg best2..TATAPI....

zaila: hurmm..ini yg nak kena ajak jai menabung sama.dia tu boros!! hoho

~PuAn NadiRa~ said...

Mak oi!!!..huuu..i kategori yg low expenses tu laa..x mampu den!..hehehe..

One Stop Centre Services said...

Ana, bukan first baby jer camtu tau...yg ke 2 pon sama jugak..yang penting kena kerjasama lah..Ana beli itu, Jai beli ni...apa-apa pon bagi shena beli apa yg perlu shj, ikut kemampuan sebab nnti lepas dia lahir lagi byk RM kena pakai...kenapa x pegi masa sogo tgh buat member sale last week...byk yg murah...

fati said...

setuju!!! kena pikir btol btol mana keperluan dan kehendak... kalau ikutkan hati ni memang pantang je masuk butik baby, hahahaaaa!!

1st timer ni memang banyak la nak pakai duit kan, semua nak kena prepare ;)

hana yoriee said...

nadira: bgslah..nad tahu belanja dgn berhemah..hihi..lgpn xdela dimanjakan sgt bby tu nnt kn? hihi..

shena: uishh..kalo ank ramai op cos lg pening..hrtu xg sogo.tau ada sale.tp ana nk tggu expo kt klcc n midvaley.hopefully leh dpt hrga mrh2.blh la completekn checklist..;-)

fati:itulah mslhnya..sume pantang..pantang tgk..hoho

Hana said...

betul.. banyak sangat sebenarnya nak pkai duit kalau betul - betul beli semua.. tapi ikut kemampuan sebenarnya.. cam baju2 tu dlm pantang tu pusing - pusing seminggu punya baju.. hari - hari basuh, actually tak perlu banyak pon. sebab kat rumah je..then pas abis pantang pikir pasal baju nak gik daycare and jenjalan.. if perlu.. pastu dah nak pikir baju baru sebab dia dah besar ckit.. sbenarnye, bila ikut actual surrounding suddenly baru tau pe yg perlu sgt and tak perlu. untuk yang suke jenjalan.. stroller n carseat sgt perlu :D after habis guna simpan leklok.. nanti bleh pkai baby no 2.. honestly, i did use some of my sis stuff.. stroller quinny with maxi cosi carseat ngan bouncer fisher price still elok sampai skarang walaupun anak dia dah 4 tahun skang ni.. :) sometimes expensive stuff kalo bleh guna sampai baby no 4.. takpe kot.. yg penting make right choice when buying :)

amal said...

nak beli brg baby memang bleh berpeluh sampai ke kaki ehehe.. tp tu la, kena pikir, beli tu atas kehendak atau keperluan. insyaallah blehla jimat :)

hana yoriee said...

hana..hi hi..baby sihat?btl jgk kan? masa pantang ada masa leh la rajin2 basuh. lps hbs cuti (2-3bulan) masa tu yg lbh byk benda nak kena beli.hurmm..untung la hana ada sis yg blh diperturunkan brg2nya.mmg jimat! hana ni anak sulung plak tu cucu sulung dua2 pihak. jadi sume zero.huhu..tp mmg untung utk jangka masa panjang beli brg2 yg betul thn lasak ni. jimat utk next baby..tp sy next baby lambat lg kot.plg min after 3years.kuikuikui..

amal: betul3x.. insyaAllah, kalau bijak nguruskan kewangan mesti blh jimat! =)

nizabeba said...

setujuu ngn hana! baby pny expenses mmg byk..kdg2 kt sbgai mama mmg rambang mata bila nk beli brg bby..time ni la susah nk bezakan kehendak atau keperluan..niza start beli barang sket2, xdela terasa berat sgt..stroller n carseat nnt bole beli mase bby da besar sket, lps pantang ke..hehe