Blockbuster Deals!!

Monday, February 27, 2012

26 Feb 2012 KLCC Motherhood Expo

Salam,

Morning!! Konon nak update esok je pasal ni. Tapi disebabkan monday agak blues, update je la harini. hihi..Sakit2 penangan shopping minggu ni pun tak reda lagi ni. Tapi ku gagahkan jua demi anak mommy yg bakal lahir nanti. ecewaahh..

Actually, hana 1st time ke expo. Before ni just dengar je dari buah mulut org. Masa tu jeles kemain tgk org berbondong2 membeli-belah. Tapi apakan daya, masa tu belom ada kudrat lg nak shopping. This time around semasa usia kandungan 34weeks, alhamdulillah saya masih lg mampu nak bershopping ke expo! Bak kata adik hana: "hana duk tgk stroller dorg yg canggih2 tu, tp org duk tenung tgk perut hana yg mcm nak meletup dah tu"..hahahaha..iyealah, siap ada org tegur lg.."awak dah brp bulan ni (dgn kerut mcm risau je tgk perut hana"? dgn selamba hana jwb dah 8bulan lebih..sambil gelak2"..hahaha..org tu mesti istighfar byk2 agaknye..kuikuikui..

ok, berbalik kpd expo, masa register dpt la free ridsect punya ubt nyamuk 2ketul.pastu start tawaf dlm expo. alhamdulillah, hampir complete la checklist. untuk hana la.hoho..ape yg hana beli kt sini??

1. Set Berpantang Mustika Ratu dan Tungku besi (Mumsdreams)
Hoh..baru hana tahu, set berpantang/lepas bersalin ni mahal! Hana just beli yg set pilis, param n ape bendanya tah utk dipakai luaran shj. Hana tak beli jamu2. Kalo jamu2 + complete set pilis param cam Mak Dara/Nona Roguy tu harganya RM200++, Leesa Formula RM300++. Yang Mustika Ratu ni 1 beg harganya RM160 shj after less dari harga RM195. Beg set dia pun smart! hahaha.. ok, tungku besi plak RM40. Haritu dah beli bengkung kaler pink kat butik diorg kat bangi dpt bengkung Velcro color hitam free. so, rasanya utk set pantang dah complete la..

2. Bumble bee storage bottle (Happy baby/ my bb store)
Harga kat dua booth ni beza seposen. kat my bb store RM22. Kat booth Happy baby RM21.90. Mmg berbaloi2 beli storage bottle kat expo ni. Kalo kat luar, harga biasa RM38/10 pcs utk yg 5oz. Kalo beli 3 kotak dah jimat berapa tu kan?? sendiri kira la..

4. Pureen toiletries and baby clothes
Utk tolietries yg baby head to toe (yoghurt) harganya RM12. yg ni mmg utk baby dan tak pedih mata kata salesboy tu. kalo yg harga RM11 tu utk kids. Kalau kat luar harganya dlm rm16-17 sebotol. Pure cornstarch baby powder RM8 sebotol besar. Baju, harga RM10-15 sepasang. tp tak byk design la..Ada juga detergent for baby clothes. RM15 for 1.2kg powder detergent. Shopping kat pureen ni best sbb dpt freegifts. Dpt 1 set travel pack yg ada baby lotion (2), head to toe bodywash (1), hand sanitizer (1) and dapat lg 2 botol kecil head to toe bodywash extra masa bayar..hihi..suke2..

5. Nursing bra and washable breast pad (Autumnz)
Utk ini hana round 2x baru beli. Ada jugak booth yg jual nursing bra rm10 cmtu. tapi design nye yg plain kaler cekelat (mcm org tua2 pakai tu). huhu..mmg tak menarik langsung. Jadi, decide beli kat autumnz je. Design ada yg paisley, corak2 bunga, plain ada lacey2..Harganya RM28. Untuk washable breast pad 3psg RM11. Murah la kiranya kan? =)

6. Diapers (Drypers and Whoopee)
Utk diapers, hana tak penah dgr brand Whoopee ni. Jadi cam berbelah bagi nak beli ke tidak. hoho..adik hana tak bagi beli sbb org belom penah pakai and review lagi. So, beli je lah drypers. 1 pack newborn 56pcs RM25, saiz S 64pcs RM28. Yg whoopee RM20 utk 70+ pcs. Harganya so-so je lah. Balik, hana tgk kat Giant punya flyers harga diapers jenama huggies and pet2 RM26.90 je utk all sizes! so, mmg tak byk beza..org kata huggies and pet pet lg better dr drypers. takpe2..kita try satu2..hihi..Kat booth drypers ni dapat free pink blanket, head to toe (orange-besar jugak botol dia) bodywash and mug. =) Kat booth drypers ni pun hana beli Libresse punya overnight pad 2peket (RM5each).Yg ni utk pakai lps bersalin nanti..hihi..

isi2 borg member drypers jap..sambil rehat2 kan pinggang..hoho..inilah hasil rembatan di kala sarat.ada lg kat tgn adik yg dipegang.huhu..

7. Diapers bag/ Papa bag
Yg ni harga dia utk small size RM49. hrtu hana survey online harga dlm rm54 utk small size.

8. Stroller/car seat..
whooaa..sgt byk! ada brand combi, graco, elle, esprit, aprica, cybex, hauck, kiddy. Harga dari RM399-RMXXXX. hana dah tertarik ngan 1 stroller elle. mmg cun sgt! tambah lg kaler purple. byk kali la jugak pikir ingt nak rembat aje. huhu..tapi bila call husben dia tak izinkan beli. huhu..katanya tunggu baby lahir baru beli. Saya yang menurut perintah! nasib ada lagi expo bulan 5 nnt.hihi..

9. Play gym/Play mat/baby cot/bouncer/bumbo seat
hana tak beli pun yg ni..juz survey2 harga je. bouncer fischer price mmg murah la kat sini. plg murah RM125. play gym RM69. Baby cot solid wood harga RM299.


PA of the day..nasib lah ada adik sorg ni tlg angkut sume barang. haha..kalo jadi beli stroller tak tau cmne dia nak tlg angkut..kuikuikui..tu pun dia dh complaint kena angkut tungku besi yg berat nak mamps tu ngan detergent etc yg berat2 tu..hoho..anyway..thanks sha2 bam2.. =) BTW, nasib baik parking rate tak mahal sgt. RM7 je dari 10.30am - 2.30pm hana kat situ. ingatkan mahal..hihi..

Next expo 9-11 kat Midvalley. Ada bran? hahahaha..

16 comments:

farhana shamsuddin said...

x sempat nk pg.. tgu yg kt mid la nnt

Hunny Kitty said...

banyak borong....hehehe

e.t.t.y said...

nk g mid valley gak ke?? ah jeles. kita pun baru update klcc tu. tp tak lah sebanyak hana soping! jeles..

LisaLisut said...

ohmygoshhhh best gila hana borong. rasa nak kidnap Hana utk jd PA masa next expo.hahaha boleh?

thanks for info psl pampers. i hari tu reluctant nk beli sbb i tatau market price for pampers berapa.tu yg mcm eh murah ke mahal ni.xpelah awl lg.so i bye2 booth pampers.hehe

yg head to toe ke apa semua tu pn i mls nk tye salesman.pn sbb awl lg.gagaga. i hopeeeeee expo Mid i bole igt semua info price yg Hana bg ni hahaha

LisaLisut said...

btw Hana, mumdreams punya washable pads 6pcs = RM15. huhu..lacey2 lg cewah.nyesal k xbeli nursing bra kat autumnz. salesgirl tu i nk ukur dia xlayan.trus mati mood haha

Nadya Zahid said...

hana-nad xlarat nak jalan lgsg...so tinggal je la angan2 nak ke expo tu..uwaaaaaa..sedeh :(

hana yoriee said...

farhanna: kat mid ramai yg kata lg byk comp best yg join. tp tempatnya agak sempit dan sesaklah jika berbanding dgn expo di klcc. org kata la..hihi..

sya: terpaksa!! huhu..org lain yg baru 7bulan ngandung dh siap prepare bag dlm keta bagai dah. hana ni baru terhegeh2 beli brg. pasni nak kena siapkan membasuh n simpan beg dlm kereta.huhu..

etty: kita tgk lg 2mggu. adakah saya berjaya menjejakkan kaki ke expo? hihi..tp kalo pegi pun tak beli byk kot. fulus makin susut.hahaha..

Lisa: nanti2 Lisa dah 6-7bulan ngandung mesti lg byk memborong. hihi..Lisa baru nak warm up je tu kan? hihi..pasni takde warm up2 terus borong je dah. nanti2 ada byk lg expo and warehouse sale. boleh la lisa terjah! eyh..yg washable kat mumdreams tu hana dah penah beli jugak. yg smlm hana beli autumnz 3psg = 6pcs = RM11. mmg lacey2 jugak.hihi..hana balik and comparekan yg autumnz and mumdreams nye breastpad..yg autumnz punya tebal sikit lah. tp tak tau lah nnt yg mana lg selesa dipakai =)

nadya: dun worry nad. dulu hana pun mcm nad. tgk je la org shopping. nnt2 bila u dah larat u shopping byk2 terus. Next expo dkt midvalley bln 5 and bln 8 kat Klcc. sempat lagi kot kalo Nad nak terjah =)

ReYNa said...

wahhh..8 bulan masih gagah bershopping.hiihi.sy pon sebenarnya nk gi tapi mak x bagi lor.sbb katanya jauh dari png nk gi kl kang terberanak dlm keta.adoiiyaaaii.x merasa nk g expo.pesan kat org aje la.huhu

~ NANA ~ said...

hana...knp i lupa nk beli confinement set??? :( tungku,barut semua i x beli, x jumpa pulak...huwwaaaaaaaaaaaaaa

Daleela said...

Wah... byknya barang...Bulan 5 ekspo ape ye dear? Kat mana?

fati said...

Laahhhh!!! btollah Hana yg Fati nampak semalam!! kahkahkahkahhh!!! nak tegur tapi orang ramai, pastu macam cam tak cam btolke Hana, cam lain je... huuuuuu!!!

Barang kt lebeh kurang sama lah Hana! ;)

hana yoriee said...

reyna: takpe..nnt dah ada baby pun still boleh pegi expo. hana siap dah ada wishlist dah bila hbs pantang nk beli apa kat next expo..haha..

nana: cmne blh lupa dan xjmp tu?? huhu..hana lps beli storage bottle terus beli confinement set ni.takpe nana..cube survey on9.takpun kirim je kt hubby/kwn2 beli kt mid nnt.mumdreams tu bkk booth lg kalo xsilap.

daleela: baby expo jugak. kat mid..member yg bgtau..

fati: laaaaaaaaa..nape x tegur???gem gems kan hana??hoho..iskh..kalo x leh laga perut! hahaha..hana ni kalo shopping xtgk org dah..kita mmg sentiasa lbh kurg sama..dr edd, shopping, sumelaa..hihi..

aTy _faRed~ said...

jelesnyer u larat lagi nak gi jalan2 shopping..ai masuk 8 bulan jer..dah tak mampu nak jalan lebih2..siyes jeles sangat nih..;)

hana yoriee said...

aty: dulu2 hana pun jeles tgk aty dah siap membeli awal2..hehe..ini pun nasib la masih larat. kalo tak sian baby barang dia tak lengkap.huhu..takpe aty..lepas berpantang insyaAllah boleh g jln2 shopping lg =)

!k@ said...

dh nk complete...ika nk pegi yg kt midvalley nie..jum2...

hana yoriee said...

ika: waahh..ibu ika dah habis pantang dah leh jenjalan ngan baby =) jom2..