Blockbuster Deals!!

Thursday, February 16, 2012

32 week check up and I love Me Conference

Salam,

hoho..dah 33 weeks baru nak update yg 32 weeks punya. ampun.. actually just nak catit sesuatu kat dalam blog ni supaya nanti bila rewind balik boleh la kita dpt trace.. owh, dulu aku pregnant camni camni..haha..

Masa 32 weeks haritu, seperti biasa buat check up hari khamis kat KKIA sg. chua. Klinik kesihatan baru bukak. best la jugak berbanding klinik desa sg ramal tu. nama pun klinik desa..ala2 desa je lah kan servis n tempatnya. haha.. yg kat KKIA sg chua ni adalah alatan canggih sikit lebih kurang la alat2 yg digunakan kat az-zahrah tu. amboi..kemain compare!

ok, berbalik pada check up tu, seperti biasa rutin timbang, ukur tekanan darah, dgr heart beat baby n cek air kencing sume di buat. masa check up ni, sume dah ok.. baby dah 1.8kg. yeayy! tp tu la..urine test plak la prob. Dr ckp ada mcm yeast infection. mmg pun ada discharge byk n haritu dah bgtau misi tu..tp dia ckp tak gatal takpe la. ni keputusan kat lab tu tak clear baru dia refer Dr. Dr pun bg la ubat. tapi kebetulan takde pulak ubat yg masuk melalui vagina tu. kehabisan stok katanya. so, dia bg antibiotik cephalexin aje. huhu..jadi telan aje la..

pastu..check2 ngan Dr. dia terperasan la plak yg record MGTT hanya sekali je yang dah buat. alaaaa..Dr ni perasan je tau. ai ni dah la nak skip kalo boleh minum air gula tu.huhu..terus dia buat appointment suruh dtg balik ESOKnya utk buat MGTT for the 2nd time (MGTT mmg akan dibuat 2x sepanjang preggy)and sekali scan utk tgk kedudukan baby. sbb masa dgr heart beat dia rasa baby nye kepala kat atas. huhu..jadi terpaksalah nak tak nak pergi je jugak KKIA esoknya. nasib baiklah tempat aku kerja ni tak byk songeh. senang la nak g check up ke ape ke walaupun 2-3kali seminggu..hoho..

pagi2 jumaat tercongok la kat KKIA tu utk kena cucuk darah n minum air gula tu. sementara tunggu 2jam tu jmp Dr yg sama semalam utk scan baby. nasib lah ada scan baby ni. terubat la sikit walaupun pening minum air gula tadi..hahaha..dari scan tu mmg sah anak mommy ni dalam keadaan yg breech (songsang). huhu..sepatutnya dah 32 weeks kepala dah kat bawah. terus Dr buat appointment sekali lagi iaitu next week pada 34th weeks pregnancy. So, hopefully by next week baby mommy ni dah berada di kedudukannya la..huhu..kalo tak DR kat KK tu akan refer ke hospital dah.adeyh..ada possibility ceaser ni..hurmm..doa banyak2 agar baby berada di kedudukannya..

so, itu ajelah ceritanya utk check up last week. and owhh..lupa plak.nanti kan ada baby expo kat midvalley on 9-11 march 2012 kan? kalo korg berkesempatan, jemput lah juga pergi ke I Love Me Conference kat Cititel Hotel pada 10 March 2012 (9 a.m - 5 p.m). Conference ini dianjurkan oleh O&G Society of Malaysia. Ianya adalah PERCUMA!



Topik nye merangkumi:

· From ‘Bump’ to Birth

· Little Bundles of Joy (Baby care and breast feeding)

· The Growing Years

· Finding Life’s Balance

· The Art of Staying Young

· Teenage Issues : How to staying safe?

· Fertility

· Cancer Prevention



So, jom lah join! hana dah register..hihi.. kalau nak register boleh ke link ini http://www.ilovemeconferences.com/

9 comments:

LisaLisut said...

lg bbrp week je n kberanak. phew phew phew! date cnference tu i tak de di KL.huhu

hana yoriee said...

Lisa: omg..u ckp tggl beberapa week nak beranak baru la hana neves! haha..padahal sbnrnye tanak ingt sgt edd dah dekat. hehe.. lisa g mana tu? babymoon eyh? syioknye!

!k@ said...

sama situasi mcm ika dulu..tp dr kata masa 32w baby boleh pusing lagi..banyak doa ye dear..insyaallah semua ok..

choclairissa @ intan marliana said...

wahh i doakan hana ok ye..ade ofismate kt sini pun haritu die risau2 jgk anak die songsang..die doa n sll smyg hajat..skrg baby die dh pusing tau..cube hana try jgk..

amal said...

biasanya baby boleh pusing2 lagi masa 32 wks ni.. insyaallah by 36 wks dah turun kot tu.. kalo tak, cubala pujuk2 baby. cakap dengan dia.. pastu ada jugak dengar org cakap, masa solat, time sujud tu sujud lama2 :)

hana yoriee said...

ika: tu la..Dr pun ckp blh pusing.hana masa scan 3d/4d hrtu pun jezzlyn dh ckp songsang.huhu..doa byk2 minta dia pusing.hihi..

intan: amin. thanks intan! nnt hana cuba solat hajat =)

amal: hr2 duk sembang ngan dia.ni dia tgh hiccups.hihi..kesian dia.owh, tips menarik.sujud lama2 sikit..i'll try this =) thanks amal.

fati said...

huuuuuuuu~~~~
Fati pon ada yeast infection.. aritu doc bg ubat masuk kat miss V tuh... tp mende tu memang come n go... nanti dia datang balik
selagi tak gatal2 n tak kale hijau its normal ;)

jumpa nanti di conference yea ;)

CikNaa said...

sy pun same.. mggu lepas check, kepala baby blom turun lagi. bontot dia kat bawah. kepala kt pinggang sy.. doc ckp sepatutnya 32weeks kepala baby dh mula turun. hm.. mggu dpn check up lg.hope baby dh normal..

hana yoriee said...

fati: okies..jmp di sanaaaaaa..hehe..

CikNaa: sama lah kita yea..hana jumaat ni check up. hopefully everything in good condition. wish u the same too =)