Blockbuster Deals!!

Monday, August 18, 2014

Road trip to Mt Buller, our first experience with SNOW : Part 3

Hello!

Melbourne trip, Part 2: Click here

So far, my monday is so productive! Lunch hour now, so let's update my trip to Mount Buller. Yeay!! We check-out from Redan Apartment at around 9.30am to Mansfield, Vic on our day 6 of the trip. From Melbourne to Mansfield took about 3 hours (Whoever going from Melbourne, you can also check for the packages available for day trip at melbourne Visitor Center). But, ding dong ding dong we reached Mansfield at 1.00pm. First thing we did as soon as we arrived there were surveying for the shop that offer snow gears such as jackets, boots, toboggan and etc. When we arrived Mansfield that day, it was so cloudy and it was drizzling so it was quite cold. But still, unbeatable as compared to Toowoomba when the wind howling like crazy! hahaha..

 Mendung je. This time we check the forecast at Mt Buller the temp showed -5c. Brrr...

We stopped by at SCM (to see full price list: click here) to rent some gear. Hana masa offer haritu dah beli snow pants and boots plak beli from my friends yang dah balik Malaysia. So, dah jimat! Actually, kalau beli masa offer memang tersangat jimat. haritu snow gloves Aldi sell for only $3 per pair (tapi tak terbeli, ciss)! So, kitorang sewa a boot and a jacket for my hubs, a jacket for me and a toboggan for Aisy. Jacket tak banyak pilihan. Either kaler merah or biru! Blergghhhh.. dua2 kaler yang tak digemari. huhu.. We bought 3 pairs of gloves at $17.95/pair, mahal! Glove mmg takde sewa. Tapi, hana tak guna pun glove yang dibeli dan pulangkan balik ke kedai. One thing that is good in Aussie is if you don't like anything/ you're not using the thing that you purchased you can just simply return the goods back. Tapi mestilah in good condition. So, dapatlah duit balik. hihi.. Total damage here is: $118.95 (minus the refund lebih kurang ~$100). Meanwhile, for snow chain the SA said that we'll see the weather tomorrow if you need the snow chain. Snow chain ni diperlukan untuk naik Mount kalau snow banyak untuk dipasang kat tayar kereta.

Settle everything there, we head to High Country Holiday Park for check-in. This time around we got a spa cottage. Antara banyak2 penginapan, yang ni paling mahal untuk semalam which is $265/night. Oklah, puas hati dengan servis dan cottagenya.

View from our cottage

Kitchen

Dining area

bathroom with spa tub

our room

living area


Memandangkan hari pun dah petang, jadi kami rehat2 di rumah sahaja. The next morning baru pergi snowy mountain. Tak sabar!! From Mansfield to Mt Buller took about an hour drive. Sepanjang perjalanan nyaman je pemandangan. Byk lah kambing, lembu semua. Bila dah separuh perjalanan, tetiba nampak gunung yang ada snow cap, gumbira tak terkata! hihi.. Oh..lupa, kami pakai siap2 semua jaket dari Mansfield sebab kang kat atas sejuk terketar2 plak nak get ready! hahaha.. Entrance fee to Mount Buller is $40/car. But, for us because we went there with a bus (toyota commuter) so they count per head! hehh.. So, total: $72. Ok, jomlah kita layan view yang memang sejuk mata memandang. hihi..

Subhanallah. Ini belum sampai lagi, tapi dah cantik sangat dah viewnya. Mount Buller from far.

As soon as we reached there, terus recharge Aisy, kang ngamuk susah plak. Hahaha.. Ini kat tempat parking. From the parking lot, there will be shuttles that will take us to the village.

Yeay dah sampai village! (tak suka jaket biru ni! Kat dalam jaket pki thermal dengan sweater, tu nampak menggelembung je. kahhhh =p)

Aisy sibuk dengan susu, so bagi dia nak naik toboggan!

Our first real snow experience. =D

Snowsuit Aisy member bagi, boots bought from Aldi for ~$13 and gloves bought at SCM for $17.95.

putihhhhhhhhh salju! Jom luncur ngan toboggan, weeeeeeeeeeeeeee...

yeay, we met Olaf!

carrot ada family mat salleh ni bagi haritu. hahaha

chair lift for skier

Bila dapat main snow lagi? huhu


Rasanya, kami dekat Mt Buller dari pukul 9 am sampai 2.00pm. Alhamdulillah, haritu tak sejuk sangat min was -1c dan masa kami datang takde snow fall, sobbbsss. Pemandangannya plak mendung-mendung aje. Tu yang gambar gelap2 je suasana. Kami tak sewa snow board or ski sebab dalam itinerary memang tak lama atas mountain. Jadi nya round-round sekitar Mt Buller, main luncur dengan toboggan, makan donut depan kedai souvenier pastu grab lah fridge magnet 2 ketul dan siap2 pulang.

lama tak jumpa jeram2 ni. Bersih je. haa, inilah sweater yang dipakai dalam jaket biru tadi. 

On the way back to Mansfield, we stop by to see this beautiful creek. Teruskan perjalanan turun Mansfield balik untuk cari makan. Kat Mansfield ada kedai kebab halal. Alhamdulillah. Boleh lah isi perut. Kenyang perut, solat dan siap2 untuk teruskan lagi perjalanan kembara kami yang seterusnya.

From nature to big city is next!







2 comments:

athi FATHIYAH said...

trip kitaorg ke mt buller kena cancel sbb masa tu snow tak menjadi..
sobssss

hana yoriee said...

athi: mmg kat mt buller ni kena dtg betul2 peak winter. Kalo tak mmg tak nampak snow pun. Ada member pernah pergi dorg blow yg artificial snow je. huhu