Blockbuster Deals!!

Thursday, August 21, 2014

Road trip to Sydney: Part 4

Howdy!

Feeling so good that it almost weekend. Yessss, really can't wait for this Sunday to come! Okay, let's start with Sydney. heeeee

Previous entry (Part 3): click here

Alright, after having so much fun at Mt Buller we drove straight to Sydney again. This time we coincidentally found the Big Merino when we filling up the fuel at Shell. Hahaha.. At last jumpa jugak because the first time when we went to Canberra we really wanted to see this Big merino but too bad, we are running out of time to re-route and search for it again and again. Alhamdulillah, this time tak payah nak pasang gps carik. Rezeki jumpa terus! hihi.. Tapi jumpa pun dah malam. Husband ada snap pic tapi pic dia dgn member lah plak. So , this picture I googled and found it. Rezeki jugak Aisy dapat toys big merino ni as souvenier from Iqbal. Thanks Iqbal!  

source: http://goughlui.com/?p=4660

This time around, we reached Sydney at 2.30 am. Selalu benar late check-in. Nasiblah semua owner/manager for all our accommodation sangat memahami. We stayed at Manly beach house and the owner was so friendly. Sampai buat Aisy ni macam cucu dia sendiri lah.

our room for the night. 1 queen and 2 singles. Padahal 3 beranak duk satu katil je. hahaha. Ada sky window blh tgk bulan bintang.


the common living room and kitchen


kira macam lobby lodge ni lah. Aud110/night.

Pagi at 9.30 am, we already check-out because we already planned many activities around Sydney on day 8. Owh, before that Manly beach ni sangat cantik persekitaran dia. Kalau berpeluang round2, sila jangan lepaskan peluang. Tanpa berlengah lagi, kami terus menuju ke check point pertama iaitu Paddy Market. I thought that this market macam jual barang2 local made lah gitu. Tapi tak pun. Penuh dengan orang Korea, China, Indonesia yang menjual souvenier and baju2. Most of it memang Made in China. Tapi memang murah lah semua souvenier kat situ. Fridge magnet you can get 1pc for $2 macam tu and you can get 3 shirts for $18. 

In front of Paddy Market

Dah puas borong, kami beredar untuk aktiviti seterusnya. Here comes the drama! Actually, to prevent the difficulties to search for parking around Sydney we already booked a parking in advanced before we started this trip. It's a $22 for 1 day parking with Wilson at Harbor side. Malangnya, van yang kami naiki tak muat masuk parking! Haihhhh... the max height is only 2.0m! Adoi..semua pening mana nak parking. At last, we just parked our van nearby Paddy Market where all the tourist bus and van parked their vehicles. Dan yang paling bestnya, parking kat situ PERCUMA! hahahaha.. Sabo je lah. Tapi terpaksalah jalan sikit dalam 20 minit untuk ke Darling Harbour. Tak kisahlah, janji dapat jalan2 around Sydney. Masa jalan2, tetiba nampak train ni berlegar2, apa lagi terus tahan dan naik sebab train ni memang akan round satu Darling Harbour. It was $7 for adults kalau tak silap. Tak ingat dah..

Iqbal and family on the train.

Yeay, sampai terus click2. Aisy and mommy at Darling harbour.

with a background view of Maritime Museum.

In Darling harbour, there are so many things you can do. But, we chose only to go to Madamme Tussauds. Entrance fee to Madamme Tussauds is $32 if you buy online. Next to Madamme Tussauds, they got Sea Life and Wild Life. Disebabkan kat Gold Coast pun banyak Sea life sea world and wild life etc jadi memang pergi Madamme Tussauds je. In Sea Life ada restoran yang jual seafoods. So we grab our lunch there. Ok jomlah layan pic dalam muzium patung lilin ni. Kat bawah ni adalah antara berpuluh-puluh gambar yang di snap dalam tu. hahaha

At Madamme Tussauds entrance. Can you see the Koala? A real one tau. Hana pun ingat mula2 patung je. Sekali dia gerak. hihi..

us with the majesty. Tapi aisy ni sengaja spoil gambar mommy!

me and madamme

Do you want to join us?

ni lah hero cerita petang2 kami.. Home and Away.. hahaha

ahhh..ini memang hero idaman! kuikuikui

abg, tak yah nak ngendeng sangat. Kang marah Brad Pitt tu!

Dah habis round2 dalam Madamme Tussauds, kami pun lepak2 jap sebelum naik ferry ke Sydney Opera House. This ferry to Opera house cost only $6/person one way. 

while waiting for the ferry. OOTD: Shawl by Sincerelybyusshawls, tops from Target, pants from Bardot and boots from UGGaustralia.


our sunset view in front of Sydney Harbour Bridge.


me and the Opera House! We snapped this picture on on the ferry.

Berakhirlah sudah episod di Bandar Sydney! Kami bertolak dari city at around 8 pm untuk berjumpa dengan family Prof Wan sebab Iqbal dah janji nak jumpa dia. So, terus kami ke alamat yang diberi dan alhmadulillah, rezeki lagi. Kami dibelanja oleh Prof Wan untuk dinner malam tu. Kenyang dan makanannya super sedap! Kalau korang ke Sydney (kami makan di branch Campbelltown), cari Rashay's, they served Halal food here.

kaki dessert macam ni lah! Mars cheese cake.

Nutella frappe.

Steak and chips. Patut mintak Medium untuk steak tu. hoho..

That was it our trip in Sydney! Really had so much fun there. InsyaAllah kalau ada rezeki untuk ke Sydney, kami nak try ke Blue Mountain plak. hihi..

Bersambung lagi untuk Part seterusnya =p ... daaaa...















3 comments:

Allene said...

ya allah.. bestnya....

athi FATHIYAH said...

saja je u..
baca entry2 u buat i rindu oz
i dulu jalan2 kat sydney dah malam.
sempat la jugak gi paddy tu..
siap sembang ckp bahasa melayu je dgn org yg jual tu

hana yoriee said...

Allene: Alhamdulillah. Dapat tgk negara org memang syukur sgt =)

athi: hikhik.. memang pun org kat paddy market boleh cakap melayu. terasa mcm kat pasar kat malaysia pun ada. hoho