Blockbuster Deals!!

Wednesday, March 7, 2012

Breech baby (Bayi songsang)

Salam,

Hana rasa dulu hana pernah update yg baby hana still in breech position at 32weeks kan? Last 2weeks hana pergi lg check up at 34weeks utk tgk sama ada baby dah berubah posisi belum. Mula2 Dr check2 perut ckp nampak mcm kepala dah kat bawah. Owhh..happy sgt masa tu! Tapi bila Dr scan and check betul2 rupanya bukan kepala tp muntot comel dia yg kat bawah. huhu..baby still lagi breech. adeyh..

Dengan itu, Dr kat KK terpaksa refer kes hana ke pakar. Dia isi refer form and minta hana pergi ke hospital utk buat appointment. Hana pun pegi lah O&G hospital. Nurse pun buat force booking by 37th weeks iaitu pada 12 March ni. Nurse tu sempat bagitau yang if baby in breech position dia akan bg 2 options. Iaitu, 1st option which is ECV (external cephalic version) - satu kaedah utk pusingkan baby done by specialist or the 2nd option iaitu set date for CZER. huhu..dua2 options mcm tak best kan? Tapi apekan daya..jika itu lah takdirnya.

Sejak dari hari pegi hospital tu mcm2 la bermain di fikiran. huhu..sempat juga bertanya dkt group mommies united mengenai ini. Ada yg bg tips. contohnya buat polar bear exercise (inversion technique - refer HERE). Dan ada juga bgtau yg kalau buat ecv if baby distressed kat dalam probability is very high for an emergency czer. hoho..gerun! Ada juga mommies yg share diorg still boleh delivery normal even the baby's bottom yg keluar dulu (spontaneous breech delivery).

Hurmm.mcm2 tips and benda baru yg hana tahu. Hopefully, by next monday baby dah turn into position la. Jadi mommy tak perlu la nak buat prosedur2 lain tu. huhu..tp tetap pasrah dan redha kalau itu dah ketentuanNya.

20 comments:

Hunny Kitty said...

ohh takutnya...harap2 tak lama lagik bby pusing2 n betullah posisinya...semoga dipermudahkan semua untuk hana n bby ye..~amin

Nadya Zahid said...

hana-ckp2 dgn baby..suruh die pusing...nad doakan evrything will be ok for u n baby?bile due?

thezaila said...

hi hana.. dah lama lagi kan..

just nk bagi pendapat.

zaila is a breech born baby.. sama situasi mcm baby hana.. kuat vontot dulu.. tu sbb i mcm JLo.. eh?? hahhaha

fyi, mama zaila 28 years back, she bleh beranak normal. masa tau yg baby sonsang, nurse kata "akak bleh beranak normal sbb akak tinggi". x tau apa kena mengena tinggi n kebolehan beranak normal.

but mama manage to delivered secara normal. tp, sedikit sakit bila nk duduk. time dekat 2 bulan lebih kena duduk menyenget.bukan nk takutkn hana.. just nk share. maybe with today's tech, should be better kot.

and IF.. hana terpaksa go on czer pun, nothing to be affraid of. sbb zaila pun czer, alhamdulillah ok. xde la nk kata x sakit, tp rasa nya sakit mcm org lain yg beranak normal kot.. so, andai kata hana kena pergi czer, nothing to worry much dear. i've been there and done that. believe me, xde apa yg perlu dirisaukan pun jika kena bedah.

anyhow.. u can always call me.. anytime babe.. =)

!k@ said...

ika Dr xsuggest utk ecv sbb baby melintang..n utk 1st baby breech mmg diorg xbagi bsalin normal..
ika bsalin hari tu emergency czer..
hana jgn risau sgt ye..insyaallah semua ok..yg penting baby n hana selamat..

Alia.A said...

doa byk2 hana. insyaAllah baby pusing ke bwh nnt. Semua kuasa Allah. jangan stress okey! :) skrg ni trus kt hosp serdang la eh checkup?

hana yoriee said...

sya & nad: thanks for the doa =) hugs..kalau ikut edd hana pttnya 3/4/2012.hihi..

Zaila: waahh..gitu! leh dapat vontot cam jlo @ beyonce lah baby hana ni nanti? hahaha..Zaila, hana dah tertengok video SBD and czer tau. Kalau dari yg hana tgk, SBD tu tak lah sescary czer. czer rupanya lg scary cumanya yg SBD kita rasa sakit time tu, tp czer kita rasa sakit lepas tu.tgk part perut ditoreh2 itu..euwwwww...seriau gak! tapi insyaAllah, if mana2 pun caranya utk melahirkan nanti hopefully semuanya selamat..amin =)

Of course, apa2 mesti hana akan call zaila nanti. Tanya yg lbh berpengalaman.hihi..Thanks zaila! hugss..

hana yoriee said...

ika: hihi..rupanya ika pun baby breech jugak ye? itu la. hrtu baby hana pun melintang. kaki dia terlipat and ada kat sblh kiri perut. kalo tidur mengiring rasa cam terhimpit kaki tgn dia. hahaha..hurm, nampaknya hana kena ready juga for emergency czer start next week! thanks ika share experience.

Alia: insyaAllah. semuanya kuasa Allah =) ha ah..terus check up kat hosp serdang je.

PurPLe LaDy AiFA said...

hana, i dulu pon breech jugak.. smpai baby w36 br die pusing snediri.. kne cakap selalu ngan baby, and banyakkan bersujud.. org kata cmtu, and i tried it. time solat tu sujud lama sikit smbil doa2.. insya allah nnti baby pusing..

cikpuanputeri said...

Put ada baca dalam buku pengalaman bersalin yang baby dia pun songsang, setiap hari dia sujud 15 minit mcm tu, bagi ruang utk baby berpusing mcm mana tah, dgn kuasa Allah baby pusing sikit2..n boleh bersalin normal. Put doakan semuanya ok je..take care hana!

LisaLisut said...

semoga dh dkt2 waktu nt dia jd normal dan tak breech lg Hana :) amin.

Cik Puan Mimi said...

Hana. Good luck. Risau jugak mimi nanti camne lah. Huhu

hana yoriee said...

aifa & put: yup..heard about that jugak. sujud lama2 akan bg ruang utk baby berpusing. sama la kaedahnya ngn polar bear exercise tu kan? mulai hrni nk sujud lelama sket..insyaAllah bby berjaya pusing. thanks for the tip.

lisa: thanks dear =)..amin..

mimi: dun worry. hana doakan semuanya ok utk mimi =)

CikNaa said...

sama mcm kes na ritu. mse check up 30 weeks, doc ckp bontot baby kat bawah.. down kejap, tapi lepas 2 mggu baby pusing dh..now, scan baby dh betul, kepala kt bawah. ada jgak buat sujud lame mse solat, n doakan dia sempat pusing sebelum lahir.. slalu ckp ngan baby.. insyaallah sume ok.. hopefully. amin..

Ainul said...

anak saya dl pun breech dr 7bln.akhirnya kena czer jgk.nasib baik tak p urut ke apa sbb rupanya tali pusat pendek jadi dia tak boleh pusing.nasib baik tak dgr ckp org2 yg suruh urut.byk2 berdoa & tanya la 2nd opinion.saya dl tanya 2 org pakar o&g baru la agree utk czer.good luck :)

aTy _faRed~ said...

aty doakan baby hana berpusing pade kedudukannyer nanti..insyaallah..mane tau kan kuasa Allah..apepon..hope yang penting kedua2 nye selamat dan sihat...

ReYNa said...

hana, semoga dipermudahkan semuanya.ada dgr jugak org ckp kalo sujud lama sket baby pusing.doa bnyk2 n pujuk baby pusing ke bwh:)

hana yoriee said...

CikNaa: alhamdulillah. gud to hear that. semoga ibu n baby selamat =) amin..

Ainul: betul! hana pun tak berani. ada juga bbrp org yg suggest pergi lah berurut ngan bidan betulkan kedudukan baby. but, being me and my family, kitorg ni susah sket nak ikut ckp2 org sembarangan. ye la, kita pun tak tahu apa punca nya baby kita tak blh pusing kan? Hana punya member (med doc) pun ada bgtau, hanya pakar tertentu je leh wat ecv and nak wat ecv ni kena scan dulu tgk air ketuban cukup tak, baby nye condition ok tak, heart rate dia. semua scr detail. bukan takat pegang2 perut pastu terus pusingkan baby..huhu..

aty & reyna: thanks to both of u. moga2 baby dgr doa2 auntie2 sekalian..hihi =)

nizabeba said...

hana, niza dlu pon bby lmbt pusing.. mase 35wk br die trun.. mmg lega, ingatkan da bole bersalin normal. tp Allah dah rancang segala2 nya.. tgk2 baby fetal distress plak masa dah hari2 terakhir sbb terbelit tali pusat. so, in the end niza kne emrgcy czer gak. tp ape yg berlaku tu ada hikmahnya.. hana jgn risau k, klo kne czer pon kt pikir positif k.. x sabar tggu baby hana kuar =) dah dok diam2 kat umah, xyah pi shopping da..hehe

hana yoriee said...

niza: itu la..hana redha je mcm mana caranya sekalipun. Allah dah tentukan yg terbaik utk kita kan? =)

alaa..bg hana chance last shopping ke mid this sat! nnt isnin dah nak jmp pakar. hahaha..dah takde chance nak merewang dah..kuikuikui..

fati said...

alahaiii.. fati pon takde experience plk tang tu.. takpe lah hana, fati doakan hana n baby selamat, tak kisah lah cara mana sekalipon.. semoga dipermudahkan k ;)