Blockbuster Deals!!

Wednesday, March 14, 2012

pengalaman ke dewan bersalin pertama kali

Assalamualaikum..

Semalam merupakan pengalaman yg takkan hana lupakan. pada kawan2 fb mereka pasti tahu kenapa hana ke LR (labor room) smlm. Sbb kalo ikutkan masih ada bbrp mggu lg due hana. Tapi smlm hana dh kena masuk LR.

Begini ceritanya..pada 12/3 kan hana ada bgtau yg hana akan buat ECV (external cephalic version) iaitu satu prosedur utk memusingkan bayi yg songsang ke kedudukan sepatutnya. Jadi, isnin lps hana pn ke klinik o&g hosp serdang utk check up and Dr akan bgtau mcm mana cara dan risiko nye semua. Ingatkan Dr nak terus buat ecv tu. Tp disebabkan prosedur tu memerlukan hana berpuasa sekurang-kurangnya 6jam sblm,jadi terpaksalah buat ecv esoknya (smlm- selasa 13/3). Tujuan berpuasa tu spy kalau ada apa2 emergency berlaku yg memerlukan hana utk bersedia melalui pembedahan scr czer jika masa buat ecv tu tiba2 ada perkara tidak diingini berlaku pada baby .

Jadi, hana pn pergilah dewan bersalin hosp serdang. Parked kat fakulti sbb parking hosp tu slalu penuh. Dah parking jalan2 naik jejantas turun ke dewan bersalin sblh bwh tu.huhu.. Masuk labor hall register n sign agreement. Masa tu pkl 9am. Pastu tggu turn utk buat CTG n scan baby check perut semua. Pastu HO tu inject ubat xbg contraction berlaku.Dah buat sume tu tggu Dr utk buat ecv panggil. Pukul 11am masuk LR. Waahh..masa tu xde la rasa takut ke apa. Siap blh sengih2. Tapi b4 tu dh mtk maaf ngan suami, mama,ayah semualah. Hoho..iyealah takut juga kan jadi apa2.

Masuk je LR..owh cmni bilik bersalin. Terdetik dlm hati. Ok jgk. Haha..pastu HO tu suruh baring sume. HO tu laki tau!! Tp nsb dia baik je. Redha je lah.. Gpun masa ni dah set kat mind yg xde prosedur di bawah (private part) yg akan berlaku. Cesss..tapi tanpa disangka2 berlaku jgk!! Hoih...ok..ni citer jap lg.

Ok..dh baring msklah sorg pakar n 1 MO dua2 ladies. Lega..Dr pakar ni nama dia Juliana. Dr ni pun bgtau la anak 1st chances baby akan pusing hny 50% n bla bla bla lg statement yg mengerikan.xperlu la cite.hoho..Dr jab 2nd injection utk lembutkan rahim. Then, Dr pn sapu gel apa sume n mula lah sesi tekan perut yg AMAT GILA SAKIT!! Bayangkan kepala baby yg keras tu berada di sblh kanan hana. Dr cuba pusing dan tekan ke bawah.. Tp baby xnak jgk! Huhu..pastu Dr ikut jln jauh. Pusing dan tekan kepala baby dr kanan ke kiri perut baru hala kan kepala ke bwh. Ni attemp ke-2. Itu blm lg d worst part. Kali ketiga, Ketiga2 Dr main peranan. Masa ni la tetibe Dr kata nk vuat VE!! Hbs dh bolen bhgn bwh. Uwaaaa.. Masa ni HO tu pegang scan letak kat perut, Dr pakar tu buat Ve, MO tu buat ecv. Fuhhhh...sakit tak terkata sampai keluar air mata. Sambil Dr tekan dan seluk dr bawah smbl Dr lg satu pusingkan baby!! Omg..masa ni nk jerit tp terus hana tekup mulut istighfar. Ya allah..masa ni kalo tau xnk hana buat ecv! Huhu.. Dr tu dia seluk sbb katanya nk tolak bontot baby ke atas!! Cuba anda bygkn!! Huhu.. Bukan sekali buat gitu tau tp 2 x!! Huh..habis perut merah dan kat bwh perit2..

Namun, semua usaha Dr gagal! Mgkn dh tersurat yg baby nak kuar kut tingkap jgk..jadi, redha je la.huhu..dah sakit2 tu kuar la dr LR. Buat ctg lg sekali utk check jantung baby n msuk drip. Huhu..masa ni dh bbrp kali buang air kecil. Sbb sakit kot bwh tu. Wuwuwu..

Nurse suh tggu 4jam pas ecv br blh discharge. Jd tggu je la. Byk la ragam org nk bersalin hana perhati. HO tu dtg blk kt hana bgtau yg tarikh czer jumaat ni (16/3). Uwaaa..cptnye! Xready g ni..hahah..nsb baik pastu HO tu dtg blk ckp tunda 22/3/12.yeay.. Lega! Cun gak tarikhnya n jatuh hr jumaat.alhamdulillah.. ;-)

So.itu la pengalaman pertama pakai bj pink n buat sume2 tu kat LR. Next week pegi tmpt yg sama lg. Hopefully sume lancar. Aminn...

Sekian la cerita nya..

Published with Blogger-droid v2.0.3

24 comments:

S.n.Fariza said...

:( nk cry pasal hana cerita. takut pun ada. tp masing2 lain pengalaman kan. hana, semoga dipermudahkan segala urusan. Amin

Liyana said...

uuu.. .seram nye... :(

Nurul Ilyani said...

mak ai...ngeri gle...

veesakura said...

seriaunyerrrr

Alia.A said...

baca experience hana ni alia jadikan panduan. hee. at least tau la mcm mana. semua org mengharapkan bersalin normal, tp Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik. alia doakan hana n baby sihat okey!! :)

Hunny Kitty said...

semoga semuanya selamat nnt...insyaAllah....

yUmIe said...

waa dpt bygkn n rse sakitnye time hana wt ecv tuuuu!!
btw,gud luck hana..xkisah le czer pn.jnji hana n baby selamat nt:)

aTy _faRed~ said...

at least hana memang tau akan beranak c-zer jumaat ni..insyaallah..saye doakan hana dan baby selamat serta dipermudahkan..aminn..

~ NANA ~ said...

hana...bulu roma i naik bila baca entry ni!!! huhu...hope everything OK yer hana...wish u all the best

thezaila said...

menakutkan dgr cita hana.. ngeee.. terus tebayang masa zaila kena seluk dulu..

maka nya.. hana kena czer ek. xpe hana.. seriously, xde apa yg perlu risau. org kata lepas czer mcm susah sikit pantang. nk bangun susah.. xpe.. ada cara nk utk baring, ada cara nk bangun dari pembaringan yg kurang sakit. hari tu mak cik urut zaila ada ajar. alhamdulillah, xde la sakit sangat..

its ok dear, not to worry..
u will be just fine..

call me if u need anything..

Cik Puan Mimi said...

takottt~~~~ hana!! good lucckkk!!

hana yoriee said...

Fariza: betul..ada org perjalanannya mudah. ada org perjalanannya berliku. jadi semua rezeki masing2 =) thanks fariza.

Liyana, Nurul Ilyani & vee: huhu..sedangkan yg membaca merasa takutnya, yg berada di atas katil lagi la..huhu..tapi Dr siap bgtau lagi, sakit beranak pun sakit mcm ni jugak..tapi LEBIH lg la azabnya. hoho..sempat lagi Dr tu seloroh!

Alia: betul..blh jadikan panduan. hana pun share cerita ni bukan utk menakutkan org2 tapi tu la, kita ikhtiar selagi boleh kan? =) tapi dah tertulis mgkn..yg terbaik bg hana adalah scr czer.

sya: thanks dear..

yumie: huhu..ye la..hana hanya harap janji bby sihat elamat dah syukur alhamdulillah.

aty: x jadi jumaat ni..tp tunda jumaat dpn. aminnn.. thanks aty. doakan aty selamat juga semuanya.

Nana: huhu..seram sejuk ek baca? xpe..insyaAllah perjalanan Nana dipermudahkan. =)

Zaila: nak mula tuntut ilmu lepas czer ngan zaila ni. nak kena ready dr skrg. nnt hana pm eyh?

LisaLisut said...

i br lps dgr pglmn bersalin ofismate.bukak blog hana pulak baca pglmn hana. pitam i hari ni hhaha.kidding.

semoga semuanya slmt nanti Hana. Amin

choclairissa @ intan marliana said...

hanaa...saye bace entry ni rase seram sangat..rase cm dokter tu nk buat roti canai je..huu~~ sabar eh hana..

kami semua doakan hana selamat.. :)

Mrs Kecik said...

alaa..kesiannya baca cite hana.
xpe lah kena c-zer pon. janji selamat n sihat semuanya.

Wawa said...

errr..seramnye bace...huhu...

hana yoriee said...

Lisa: hihi..kalo dgr citer org bersalin mmg seram! hana pun penah terdetik jugak.mampu ke aku ni tahan sakit beranak normal? huhu..kalau blh nak sgt merasa beranak normal. tp xpelah. semuanya dah tertulis =)

intan: mmg dicanai2 perut ku..tp scr perlahan, pedih dan sakit la. wuwuwu..amin.

kecik: yup..zaman skrg kalau jaga elok2 pas czer pun leh sihat mcm org bersalin normal jugak kan? janji semua sihat. =)

wawa: hoho..mmg!

Lara Shamsyul said...

hana,seramnye..ngeri...rs ngilu2 kt bwh tu kene ve...kite pna kene buat ve 2x,sakitnye mmg azab....xdpt bygkan hana buat ecv tu skali ngn ve...

Xpe la hana...czer pn czer y penting hana n baby slamat k...kite doakn hana tabah n kuatkn smangat nk hdapi czer....

hana yoriee said...

mimi: alamak..ampun tertinggal nak reply comment mimi. mimi jgn takut2..nnt nak bersalin normal pun akan rasa sakit. huhu..tp kuatkan semangat tau! =)

vee: mmg azab! hoho..kalau la next baby (eceyh dah pkir next plak!) hana ditakdirkan mengalami masalah yg sama, mmg sumpah xnak buat ecv.. huhu

kay kamal said...

really i never knew ECV is painful, cz selama duk kat O&G tak pnah ade peluang nk tgk pon. my bby pon kuar kot tingkap. nnt i cte..huu

hana yoriee said...

Kay: dgr jugak byk hosp tak bg option utk buat ecv. kbtln hosp serdang ni ada, tu yg nak ikhtiar je jgk. tp seriously mmg sakit. Dr pun dah ckp awal2.. perut hana ketat so mmg susah sikit nak pusing. tambah lg my baby after pusing kan dia, dia balik kat tmpt asal balik. hahaha..tapi Dr tu mmg try sungguh2 la.tu yg sakit tu. haa..nnt citer la pglmn czer u. =) nak baca!

ReYNa said...

hana..i'll pray for u semoga semuanya selamat.x lama dah tu hari jumaat.hari yang berkat lagi:))

hana yoriee said...

amin..insyaAllah pada hari yg berkat tu lahirlah seorg lg khalifah Allah ke dunia =)

Gadis said...

tktnyer bile baca entry ni..

Gadis dpt rase kan betapa sakitnyer...huhuhu