Blockbuster Deals!!

Monday, May 21, 2012

Aisy Rania dah selamat dikhitankan

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. Akhirnya Aisy Rania dah selamat dikhitankan (disunatkan) semalam di Pusat Rawatan Islam Az-zahrah. Semuanya berjalan lancar. Pagi2 tu call Az-zahrah untuk tanya sama ada, ada Dr yang boleh khitankan baby girl. Sebab kelmarin (Sabtu) hana pegi Az-zahrah, org kat kaunter tu bgtau kena call dulu untuk tanya sama ada, Dr yg boleh khitankan tu bertugas atau tidak. So, bila call semalam diorg kata ada Dr nya. Kalo tak silapkan nama Dr tu Dr Ainur something.. Kecil je orgnya. Dulu dh penah dh berurusan ngan Dr ni. Mula2 masa tunggu nombor AR syok je tido.. siap menganga lagi..kihkihkih.. Bila nurse panggil je.. uwaa.. mommynye dah cuak. Time tu jugaklah AR dah bukak mata.. Adoiyaii..macam tau2 aje.. hoho..

tgk AR tido..nyenyak siap menganga lg..haha.. Neny nya melepak baca paper pasang strategi tak nak masuk bilik Dr.. huehuehue..

Masuk je dalam bilik Dr. Dr tanya usia AR.. Bagitau la yg dia nak masuk 2bulan (hari ni genap 2 bulan). Pastu Hana letakkan AR kat atas katil. Nurse bukak kan seluar and diaper dia. huhu.. dup dap dup dap.. Dah bukak sume, nurse tanya.. Puan ada bawak pampers extra tak? Hana pun angguk dan ckp.. ada bawak.. Pastu mintak ngan mama (yg tgh diri kat luar bilik Dr)diaper dlm handbag. Mama hana tu ngelat taknak masuk bilik Dr. Tarik dia masuk suruh teman hana pun dia taknak.. Tau dah dia takut! hahahaa..

ok.. Dr dah bangun dari kerusi dia.. Nak mula la operasi nya.. huhuhu.. mula2 hana diri jauh2. tapi bila tgk muka AR..ya Allah kesian je muka dia.. Terus hana dtg dekat2.. Intai2 jugak tgk apa diorg buat. Mula2 Nurse kangkangkan kaki baby. Dia pegang kuat2 dua2 kaki baby supaya baby tak meronta2. Pastu Dr sapu liquid (cam pink2 sikit kaler dia) apa tak tahu.. takde nak tanya2 sbb tgh cuak..haha.. Masa dia sapu liquid tu la dah mula uwaaa uwaaa anak mommy ni nangis.. huhu.. sejuk agaknya air (ke alcohol?) tu.. Hana terus pegang tangan dia.. usap2 pipi dia nak tenangkan dia.. huhu.. Dr pun dah siap bersihkan alat sulit baby terus dia ambil gunting kecil. Mama ckp dia intai dari luar sampai tertiarap (bhgn dada shj la tapi..hahaha) kat atas katil tu. kikiki.. agaknya kecil sgt kan bhgn yg nak disunatkan tu. Pastu dah dapat.. zappp..terus gunting.. Masa tu menjerit sekuat hati la AR. Tapi bila habis je sunat.. Dr letak kapas kat celah2 tu terus aje dia senyap.. Good girl anak mommy ni =). Dr pesan..kapas kat celah2 alat sulit dia tu bukak after 2 hours. Sbb kalo ada bleeding pun, after 2 hours dia akan stop.

haaaa..lega!! akhirnya dah selesai khitankan AR.. hehe..selesai satu tanggungjawab mommy =) BTW..murah je buat kat Az-zahrah..rm39 je..hihi

12 comments:

Mawar misswateva said...

alalalaaaa ksiannye baby AR..
naseb la baby gud girl kan..senang mommy.;)

ctmah said...

hati mommy mana yg x cuakkan if tgk dpn mata..AR dah jd anak dara gitu..hihihi

Mommy_Cha said...

baby boy tgu besau sket baru khatankan hehehe

LisaLisut said...

kesiannye.tak dpt nk bygkan masa i nnt nk tgk baby sndri kene sunat.huhu. kire kite dlu ntah cmne la agaknye. sng x nk jaga lps tu? dia elok dlm bape hari? huhu.

cha said...

yeay dh selamat dikhatankan. knp tak buat kt kampung ada kenduri2 u? heee tu mcm meriah je kan

hana yoriee said...

Mawar: ha ah..nasib dia tak meragam balik tu..hihi..

ctmah: iyealah..dah anak dara dah..kikiki..

mommy_cha: baby boy leh wat kenduri kendara besar2 masa sunat nanti..hehe..

Lisa: iyea..cuak owhh..tp mmg kesian sgt tgk muka dia..pegang je tgn dia.. Dia genggam sekuat hati masa tu. huhu.. owh..baby girl tak mcm baby boy. Selesai je sunat tu dah boleh pakai pampers and seluar dah. Balik tu (ptg) hana tak mandikan dia sbb takut pedih.. Jadi hana just lap2 kan badan dia. Bukak kapas tu.. tgk takde darah sgt.. Pagi tadi dah mandi mcm biasa.. Senang je jaga dia =)

cha: hehehe..mama ckp takleh lambat2. sbb takut kulit baby dah keras..hoho. pastu kalo nak arrange kenduri mesti mcm2 nak kena pikir kan? nak diy sume..hehe..takpe..kita tggu akikah dia nnt. InsyaAllah.. =)

!k@ said...

dah jd big girl la AR..hehe..
xsempat nk pergi tengok lg...
nanti abah ammar balik leh gi umah hana.. :)

choclairissa@intan marliana said...

eh hana..i igtkan khatan rupenye khitan eh? nmpk sgt i xtau pape..huaaa ciannye AR..tp xpe..ikut sunnah nabi sunat~

bunga daisy said...

boleh ye sunat time 2 bulan. anyway tahniah dah dpt bby girl yg sgt comel...

aTy _faRed~ said...

eeerrrr..aty lak terase ngilu..adeeehhh... baby gurl kene sunat kecik2 kan..baby boy aty ingat nak sunatkan sekali kecik2 ni gak..tapi asben tak kasi..die kate sunat waktu die besar sikit lagi besh..buat kendurimandi air bomba bagai...huhu...

miszatie said...

yeayn selamat sudah..hik3..comel geram..nak cubit >_<

Syima Syaz said...

hana....kita yg baca ni plak yg berdebar2... cuak laks...

memang kena abah dia lah ni yg pegang kang.mak dia lemah semangat