Blockbuster Deals!!

Monday, December 5, 2011

Glucose Tolerance Test in Pregnancy

Salam,

Last week on 30th November (30/11/11), hana pergi ke KK untuk buat MGTT/OGTT test ni. Ok, kepada yang tidak tahu, glucose tolerance test ini adalah untuk detect sama ada kita menghidapi gestational diabetes atau tidak. Org yg perlu buat test ini selalunya adalah org yg berisiko tinggi dimana ibu atau bapa kepada ibu mengandung tersebut ada sejarah penyakit kencing manis. Maka, mereka perlulah jalani test ini.

Ramai yang gerun nak buat test ni sebenarnya. Ialah, siapa lah larat nak telan air gula se mug kan? hehehe..kalau muntah balik air gula tu makanya kita kena repeat balik minum air gula tu. Tak ke sia-sia? huhu..alhamdulillah, hana berjaya habiskan se mug air gula tu dalam beberapa teguk. Nasib airnya suam2, kalau sejuk mesti tak berapa lalu nak minum dah. =) tapi yg syoknya, org sebelah hana siap bawak mineral water sejuk tu di sulamkan minum dgn air gula tu. ewaaaahh..kita kat sebelah ni bertarung nyawa (over kau!) minum air gula. Dia sedap teguk air gula pastu sulam ngan air mineral. Mana aci kan?? hahahaha..jd, hana dgn baik hati tegur akak tu.. "akak, takleh minum air lain kak.." dia cakap, "lah, ye ke? akak tak tau pun.." Akak tu buat muka tak bersalah..hahahaha..ada2 aje tau akak ni. =p Dah minum tu, hana mintak permission ngan nurse nak balik rumah sebab lepas 2jam baru diorg akan ambil darah balik. Nasib nurse bagi. kalau tak, duduk lah tertonggok dekat klinik tu. huhu..


ini gambarannya..tp mug nye taklah sebesar ini. 250ml nye mug je.

haa..lupe lak nak share. kalau buat kat klinik swasta MGTT ni, anda berkemungkinan akan minum air gula yang berperisa oren/anggur. eceyh..konon2 syok lah ada perisa2 tu..hehe..jadi, before buat test tu leh la survey klinik uolls ada offer air gula berperisa ke tak? haha..hana saja tanak buat kat az-zahrah sbb hana wat check up kat kk jugak. so, buat aje kat kk ni. save banyak buat kat kk ni. kat az-zahrah sekali prick kat vein utk blood test dah rm100++!! huhu..


hah..hambek kau! kiri kanan kena cucuk. nasib sebelah aje lebam teruk gini..
(p/s: gmbr ini baru diambil td iaitu pada 5/12/11 pada 10.50am.. kiralah dah berapa hari tapi lebam kena cucuk tak hilang2..huhu)

8 comments:

Natasha Farina Arifin said...

hi mommy! saye dah buat mgtt nih...masa 6months. then mmg ada diabetes..after minum air glucose tuh..humang aih mendadak naik paras gula ku time tuh..itu sebabnya kena buat BSP plak pastu..seksanya..huhuhu..tapi alhamdulillah after nak dekat delivery nih gula dah kembali normal..yeay!

hana yoriee said...

morning tasha!! hihi..hana ni result lusa baru tahu. hrtu nurse kata kalau tinggi dia akan call..tp tak call pun. hopefully ok lah kot! cuak..huhu

tp, skrg ni hana suka makan gula2 la..kejap2 makan gula2.pastu beli yg se pek2 plak tu. adeyh..risau jugak, tapi tekak nak..camno?

!k@ said...

hana..ika xpernah buat ni test ni pun..nurse xde suruh buat..wajib ke buat ni utk preggy women??
hana..cube try tukar gula2 tu dgn kismis ke..prune ke..buah ke.. :)

hana yoriee said...

ika..tak wajib.cuma yg berisiko je dia akan buat. selalunya awal2 buat buku pink tu diorg tanya sejarah family semua.

tu la..ni tgh tggu kismis dr member. dah beli ke tidak tu..hehe

amal said...

huu saya nak buat next week. harap2 dapatla abeskan segelas air gula tuh. yikes cemanala rasanya!

hana yoriee said...

amal: insyaAllah ok!! dun worry =)

ainnazari said...

wah, risau nyer i nak minum air gula ni...hr tu awal2 check prgnancy kat kk,jumpa doc then dia suruh minum air gula time 28 weeks, skrg dh 21 weeks...adoi, larat ke nak hbskan byk tu..huhuhu best la hana, dh lepas ;)))

hana yoriee said...

ainnazari: aja aja fighting!! insyaAllah boleh..hehehe..

hana lg terkejut..kawan hana kata ada certain kk kena minum 2x. sekali masa awal pregnancy pastu sekali lg at 28weeks.huhu..takmo la hana minum lg sekali bila dh 28weeks nnt..huhu