Blockbuster Deals!!

Friday, January 15, 2010

Plan Untuk Budget Kahwin

Salam,

hye everyone..hope uolls sume sihat2 hendaknye..hehe..saya kat sini ok2 lah..dah start duk tempat keje baru..boleh tahan la.tp senyap je suasana opis baru nih..rasa sunyi lak takde geng2 tingkat 7 nun..hehe..

ok ok..straight to the content for the title ye. td saya ada baca 1 article pasal tips untuk budget majlis perkahwinan la..best jgk baca benda ni.kelakar..tp ada betulnye.so, i tot of sharing it to uolls yg singgah di blog saya yg tak seberape ni la. hehe..

Mari kite lihat ape yg perlu kite plan if masih g samar2 cam saya nih.huhu..oppss..b4 dat..ini adalah sesape yg plan untuk majlis yg sederhana kite2 jer..bukan sederhana bak kata artis yea.. =p

Kos # 1 – Maskahwin

Ini kena rujuk negeri sebelah perempuan. Walaupun nilainya (dari sudut kos) rendah, tapi kalau anda terlupa sediakan susah juga tu. Kalau berhutang, isteri ada hak kata, “Nehi kanda…!” bila anda cuba usik-mengusik. (huhu..lawak btol)

Kos # 2 – Duit Hantaran

Ini bergantung kepada keluarga. Tetapi pengalaman saya apabila mengadakan seminar-seminar keusahawanan di universiti, bila ditanya isu ini, paling sikit siswi-siswi ni minta wang hantaran adalah RM 10,000. Level Diploma pun diorang dah mintak begitu tau sekarang. (habes i yang master ni bape plak?? bancrupt dy..takpe2..itu sume tak penting..hehe)

Ada juga keluarga ikut nilai hantaran seperti mana yang telah ditetapkan sebelum ini macam perkahwinan kakak / adik perempuan sebelum ini.

Duit hantaran ini ada keluarga jadikan ia duit belanja hangus. Ia digunakan untuk kos kenduri.

Ada juga keluarga yang berikan semua kepada pengantin perempuan.

Kos # 3 – Barang kemas seperti cincin perkahwinan dan lain-lain.

Kosnya berubah-ubah mengikut harga pasaran emas. Siapa yang melangsungkan perkahwinan waktu harga emas tengah tinggi nasib lah.

Sediakan lah sekitar RM 3,000 – RM 5,000. (wow wee..mak aih)

Kos # 4 – Barang hantaran lain

Kasut. Baju. Kek. Buah. Telekung. al-Quran. Sirih. Coklat. Standard lah tuh.

Yang tak ikut standard adalah seperti handphone, PS3, laptop.

Sediakan lah sekitar RM 1,000 untuk barang hantaran standard.

Itu belum campur kos buat perhiasan barang hantaran. (btol2..yg standard2 aje..huhu)

Kos # 5 – Baju nikah

Selalunya baju ini ditempah. Boleh pakai masa hari raya yang pertama sebagai suami isteri.

Baju lelaki selalunya lebih murah dari baju perempuan.

RM 200 – RM 600. (ok..harga mestilah berpatutan)

Kos # 6 – Baju Bersanding / Baju Pengantin

Baju ini selalunya disewa. Cukup-cukuplah tu jadi raja. Kita layak jadi raja sehari je. Baju tu tak pakai dah di waktu lain melainkan anda mengidam nak bernikah lagi.

RM 1,000 – RM 2,500. (mengidam nak nikah lagi??len macam jer tuh..no..no..no..haha)

Kos # 7 – Mekap

Selalunya dipakejkan dengan set baju pengantin. Tetapi masih boleh dapatkan secara berasingan.

RM 200 – RM 500.

Kos # 8 – Set Pelamin

Selalunya dipakejkan bersama set baju pengantin dan mekap. Tetapi masih boleh dapatkan secara berasingan.

RM 500 – RM 1000.

Kos # 9 – Jurugambar

Takkan lah nak suruh jurugambar biasa-biasa ambil kan gambar untuk anda. Ini hari istimewa anda bukan ?

RM 1000 – RM 3000 (yg ni mmg saya dah ada OP saya..yezza!)

Kos # 10 – Duit untuk jurunikah dan saksi

Perkahwinan di Selangor ada duit yang perlu anda bayar kepada jurunikah dan para saksi. Sila rujuk ke pejabat agama negeri masing-masing.

Kos sekitar RM 150.

Kos # 11 Kad Jemputan

Ada yang murah dan ada yang mahal. Paling murah photostat sendiri. Ada orang kisah kita jemput guna sms, email dan website. Ada orang yang tidak. Mahu kad juga.

Kalau satu kad RM 0.50 / kad dan kalau jemputannya dah 1000 orang ?

Style sekarang selalunya dibuat sekali untuk kedua-dua pihak.

RM 500 – RM 3,000

Ini adalah kos yang selalunya ditanggung oleh pengantin sahaja dan tidak membabitkan keluarga. Jumlahnya (mengikut anggaran kos terendah) adalah

RM 17,550

Dan berikut adalah kos yang selalunya ditanggung bersama oleh keluarga (tidak semestinya). Jadi kalau ibu bapa minta anda bayar kan juga, kena lah bayar juga. Kan ini kenduri untuk anda. (iyea..iyea..takkan nak mintak mama ayah bayar sume..)

Kos # 12 Duit khemah / Sewa dewan

Untuk pihak perempuan yang gunakan konsep belanja hangus, ia akan ditanggung sebahagian oleh duit hantaran.

Sewa khemah adalah lebih murah dari menyewa dewan. Tapi tak semua orang ada halaman rumah yang sesuai untuk kenduri. (a ah..kalau wat kat dewan tak yah penat2 nak kemas kan??)

RM 2,500 – RM 10,000

Kos # 13 Duit makan kenduri

Untuk pihak perempuan yang gunakan konsep belanja hangus, ia akan ditanggung sebahagian oleh duit hantaran.

Masak sendiri adalah lebih murah dari catering. Tetapi lebih banyak guna tenaga kerja.

Kalau di kawasan lembah Klang dapat catering menawarkan RM 10 / kepala dah cukup rendah dah tu. (ni lah part yg paling major)

RM 10,000 – RM 20,000

Kos # 14 Bilik pengantin

Katil. Cadar. Tilam. Almari. Langsir.

Ada keluarga yang dah ada “bilik pengantin” khas. Jadi, selagi mana tiada pasangan adik-beradik lain yang akan berkahwin, maka “pengantin baru” akan menghuni di situ.

Yang kena beli semua, ingat murah ka?

RM 1,500 – RM 5,000.

Kos # 15 Doorgift

Gula-gula. Telur. Sapu tangan. Apa – apa lah.

Walaupun kosnya barangkali cuma RM 1 / item tapi kalau dah tetamunya mencecah 1000 orang ? Untuk sedara lagi. Untuk keluarga sebelah sana lagi. (huhu..the goodies)

RM 1000 – RM 3000.

Kos # 16 Untuk bertandang ke rumah pihak satu lagi

Kalau dekat, satu kampung ok lah. Kalau perlu merentas beberapa negeri ?

Duit minyak. Duit Tol. Duit hotel / homestay. Duit makan.

Anda minta saudara anda meriahkan majlis anda, tapi bukan semua mereka ada kereta sendiri dan cukup wang untuk menemani anda kalau tidak disediakan duitnya. Itu yang kadang-kadang mereka “menolak” pelawaan anda.

Ia berbeza mengikut lokasi.

Sediakan lah RM 500 sebagai jumlah minima.

Kos # 17 Contigency

Adakalanya duit yang digunakan terlebih dari belanjawan asal.

Sediakan lah sekitar 5 – 10% dari jumlah belanjawan yang asal.

Dalam pengiraan kita ini, RM 3000.

Jadi, kos yang pada kebiasaannya ditanggung oleh pengantin

RM 17,550 (jangan lulpa tolak nilai duit hantaran bagi pengantin perempuan)

Dan, kos yang boleh bincang dengan keluarga

RM 15,500

Dan, kos untuk kecemasan

RM 3,000

Maka anda perlu sediakan anggaran belanjawan perkahwinan sekitar

RM 36,050


Haaa!!

Umak Aih!

Psst. Tutup mulut tu abang long, kak long..hahaha..

Amacam ?

Berani beli kereta baru ?

Berani simpan 10% je dari pendapatan bulanan ?

Walaupun boleh kongsi dengan pasangan, paling kurang pun kena ada duit untuk tanggung separuh kos dan dalam pengiraan ini adalah sebanyak

RM 18,000

Ini belum campur kos-kos renovation rumah yang dibuat bagi sesetengah keluarga. Juga belum campur kos memanjakan diri ke spa-spa dan juga berbulan madu.

Kalau nak berhutang kahwin sampai anak sulung berumur 7 tahun baru selesai bayar dekat bank, terus-teruskan lah dengan gaya hidup anda yang tidak mahu menyimpan dan suka menambah liabiliti tu.

huhu..amacam artikel ni..anda dah dapat hint belanja kasarnye??hehe..but it all depend on ourself actually..kalo dapat deal yg berbaloi-baloi maka kuranglah RM nye..tak gitu?? so.. tepuklah dada anda sendirik..hehe..

5 comments:

papaYA said...

Owh pengsan..
My friend made a personal loan of RM27K in order to satisfy his future wife (which is now her wife). Memang mati.. Tiap bulan bayar RM400 for 10years tak silap.. Tak ke giler.. Majlis sekali, merana 10tahun nak bayar hutang kahwin..

hana yoriee said...

yea lor yaya ..itu belom termasuk loan kerta..loan rumah..loan ptptn..n nak tambah lagi loan kawen??aiyak..habeslah..huhu..sampai bila baru leh setel utang camni.. =( so kite harus berpada2 lah kalau nak buat or beli ape2 kan?

rose said...

tersedak tengok angka 2..hehe..pengsan nak kumpul banyak 2..huk3..cite sal loan, kawan rose ade cite..member dia buat loan sampai 40K hanya tuk majlis belah pompuan shj..giler x giler la..rose dengar pun nak pengsan..hehe..

hana yoriee said...

hah? rm40k???owh tidak..tak sanggup nak menambah hutang yg sudah sedia byk..ekekeke..

ronjeng said...

admin
kos kawin saya hanyalah RM4200

RM3000 duit makan
RM1200 duit baju,dll

mahar isteri mushaf alquran

duit kenduri sambut menantu RM4000
lembu RM2000,bakinya upah masak dan kos kenduri

jumlahnya hanya RM8200.