Blockbuster Deals!!

Tuesday, December 28, 2010

guestbook corner and centerpiece

*dah mula try wat post berjadual sbb tanak delay post mengenai kerja kawen ni.and nak siapkan thesis jugak..hihi*

Salam,

Sebelum bercerita dengan lebih lanjut..hana nak wish HAPPY BIRTHDAY to my dearest husband..=D semoga abg diberikan kesihatan yg berpanjangan dan rezeki yg diberkati ALLAH..semoga ikatan perkahwinan ini memberi 1001 makna pada diri abang..ayang sayang abang hingga ke syurga..hugs and kisses..
.....................................................................................

ok..siaran bersambung..hihi..entry kali ni nak ceritakan ttg idea guestbook corner and centerpiece yg hana telah DIY. semua yg boleh kita DIY kite DIY..jadi hasilnya kite dpt puaskan hati sendiri..iyealah..saya ni seorang yg cerewet..tak caya tanye mama n adik hana sya2..diorg pun pening tau nak ikutkan kehendak hana..hahaha..maka nya baik kite buat ape yg kite nak ikut citarasa kita..=)

1. Guestbook corner..
Hana dulu penah lah bercita2 besar utk buat candy buffet..tetapi mama kata sapelah nak jaga n nak setup semua itu sbb mama n yg lain2 byk komitmen lain..makanya, hana terpaksalah kuburkan impian itu..tp kalauwang bukan satu isu..saya suggest kamu upah org yg berpengalaman utk buat candy buffet kamu di hari besar kamu..mesti seronok!

eyh..ape kaitan candy buffet ngan guestbook corner..hahaha..ada..ada kaitan..sbb kat meja guestbook yg comel itu, hana ada letakkan 1 jar marshmallow, 1 jar candy and 1 bowl chocs..walaupun takde candy buffet tp niat nak bg org yg tulis guestbook tu gula2 masih dapat dilaksanakan..=)

Di tambah seri dgn meletakkan canvas picture pre-wedding serta photo frame koleksi pre-wedding juga..jadi, sambil tulis guestbook, boleh lah diorg tgk2 pic pre-wed kita..

di hias dgn bunga dip yg di recyle dr bilik pengantin..haaaa..kan bagus boleh recycle barang2 yg kite guna masa nikah..jgn bazir..ambil kesempatan utk letakkan hasil penat lelah mak kamu meng-diy kat mana2 di dalam majlis kamu.hihi..*ini tips*

taraaaaa...ini lah hasilnya!


my sis with guestbook corner (dia pakai songket tenun tgn hoke..ai jeles!!)

guestbook dr pandangan sisi..(pic credited to my sis..syasya shafie)


guestbook corner drpandangan hadapan..(pic credited to along)
hihi..masa ni suci lagi guestbook corner ni..yg 1st page tu hana letakkan pic pre-wedd (en tunang porpose saya)..=)

2. centerpiece DIY

mengenai centerpiece ni..hana juz cakap ngan mama guna aja baki roses hari nikah tu..tp mama kata roses tu nak gunapetals nak tabur kat atas meja aje..mula2 ingt mama juz nak tabur petals SAHAJA..sekali mama telah keluarkan idea beliau utk petik daun pandan kat luar rumah..hah..dlm hati..ape benda merepeks mama nak wat ni??hahahahaha..sekali hasilnya..wallaahh..maka dgn itu..jgn perkecilkan kehebatan mama saya..hehehehe..mama dah jadikan daun pandan yg lurus tu berbentuk jambangan rose mini..(small bouquet of roses)..mula2 mama bilang nak buat roses pomander ball dr daun pandan..tp perlukan masa yg lebih lah plak utk buat 30 meja kan? jd juz buat small bouquet ajelah..kosnye??hah..mmg jimat!! sbb sourcenya hanyalah:
1. daun pandan yg harum di luar rumah
2. baki riben hantaran or doorgift
3. org yg kreatif..
4. masa yg singkat!

dan SIAP seperti dibawah! =) hehehehe..


pic credited to sk..


pic credited to xora..


pic credited to nora..

nasib baiklah ada ihsan2 b2b punya pic dr blog mereka..hana mmg tak sempat nak snap pic2 di atas ni..kalau nak jenguk blog2 mereka yg review majlis hana, bolehlah klik kat sidebar..ada link blog mereka (reviewers on my big day)..=) thanks korang..hana sayang korang semua!!

9 comments:

Lala said...

*clap, clap* kepada hana! sgt chantek deco semua! walau pun lala tak dpt hadir, tapi lala tau the wedding is beautiful!

hana yoriee said...

=D thanks lala..*blushing daaa*

harzharun said...

hi hana...1st of all, sori x dpt attend mjlis u...dan sekali lg, selamat pengantin baru..semoga cinta kamu dan suami, kekal hingga akhir hayat...

lama dah x bjalan2 kat blog kawan2...blog sendri pun sgt jarang terusik skang...sgt bz!...so, meh i nak komen sekali gus...

hantaran - congrate sbb betul2 dpt buat hantaran ikot theme kaler...mmg betul2 dpt biru yg u nak kan...bagus tol...

resepsi - pelamin cantik!..sy sendri x pernah tfikir akan ada masalah dgn kerusi dan kain tjongket tu...bagus bg nasihat kat b2b yg lain..masa fitting baju, kene try sekali heel & kerusi kan...

meja guessbook - suke!...

centerpiece daun pandan - sgt krestif ok sbb leh tfikir last minit g2...apa kata u ajar sket cara2 nak buat bunga tu kat sini..hehe

cik fiza said...

santek sgt santek.. ana n mama ana mmg kreatif.. *clap clap*

yUmIe said...

hana,yumie ade gak gmbr roses pandan tue.fiance siap suh yumie jd model lg tuk roses pandan tue.suke giler ok!!!tp yumie xsempat nk review wedding hana.sobs.sobs..klu lmbt cket review xpe x??

Reen Tart Nenas said...

suka yang frame gambo tu :)

iedayah said...

centrepiece u that day mmg sgt cntik n unik dear..=)

ElyaElmo said...

hana..mama kamu sgt kreatif laa....~
mak kiter laa yg paling happy and excited pada hari kejadian kannn

hana yoriee said...

harz: waahh..panjang komen dia..=) thanks harz..alhamdulillah semua dh lepas..lega disitu..nak ajar bunga pandan tu? hihi..insyaAllah akan diusahakan yea..

fizzie: maceh!

yumie: haaa..nnt tepek please pic yumie masa wedding hana..takpe..lambat pun takpe..i rela tunggu..hahaha

reen: hana suka jugak! skrg jd hiasan dibilik..=)

iedayah: selamat pengantin baru!! ampun hana tak dpt pegi wedding kamu..hana ada kat seremban hari sabtu n en suami hana pulang secara tiba2 weekend tu..uwaaa...hadiah kamu dh dibalut rapi tau..ermm..nnt kalau iedayah nak pi mana2 wedding blogger gtau hana..hana nak pas adiah kamu..terpaksa lah peram adiah kamu..huhu..

elya: huhu..syukur ler ada org kretip..mmg mama ler yg plg excited pon masa kenduri..tp cian dia penat wat sume2 tu..huhu