Blockbuster Deals!!

Sunday, April 1, 2012

Pengalaman mommy baru

Assalamualaikum..


Phewww..rupanya waktu berpantang ni mmg sgt2 mencabar mental dan fizikal. Mmg mommy baru perlukan support org sekeliling. Kalau takde husben and mama hana rasanya blh give up kot. Seriously, nak adapt kpd perkara baru ni bkn perkara mudah. Tambah lagi kita mmg niat nak fully breastfeed. Skrg hana dah tahu kenapa ramai yg xsanggup nak fully bf. Mana taknya kalau nasib kurang baik every hours baby akan merengek utk disusukan. Kesian tgk dia nangis2 xsampai hati even kita mmg ngantuk giller masa tu. Mama hana ckp dah kita nk fully bf mmg kena la thn penatnya. Kalau x jgn nk merungut..huhu..


Tambah lg, hana nye BM tak lah semeriah mana awal2. Hana pump masa hr ke-7 tak silap dpt la 0.5oz je. Mama ckp mana nak cukup. Huhu.. Tp hana x give up. Hana Df and pump je jgk. Nsb baik baby hana takde jaundice. Alhamdulillah sgt2.. Lama2 pd hari ke-10 hana pump dpt la BM nak 2oz. Tak tau la byk ke x tu. Tp hana tgk bby mcm kenyang n tidur nyenyak. Poo poo n shi shi tak payah ckp la. Byk sungguh. Dah hbs 1 pax newborn diapers dh. Skrg baru hari ke-12. Hoho.. Owh..lupa plak nk cite..hana nye susu kan kurang. Hana pegi kk tanya kat Dr ada apa2 vit or ubt tuk byk kan susu x? Nsb Dr tu kata ada. Dia bg sejenis ubt. Kalo korg ada mslh juga jgn segan2 bgtau Dr tau.


Hurmm..byk sbnrnya yg terjadi masa dlm pantang ni. Bljr byk benda. Masa hana balik dr hosp tu hana diserang 'rengat'. Sakit gila kot kat perut. Sekali ngan angin smpi kepala. Aduh..masa tu mmg menitik air mata. Tak tau mcm mana nak gmbrkn rengat tu. Mcm angin puting beliung kot kat dlm perut. Dpt kentut, ya Allah rasa mcm syukur sesgt. Punyala dahsyat smpi cmtu skali..hihi..


Dlm pantang ni..mama x bagi berkipas sgt..mana tak hangin satu bdn.panas kot!! Tp lama2 dh terbiasa. Baru la ok sket. Ngan nak berstokin n pakai baju lengan pjg bagai. Rimas kadang2..huhu..nak mandi pun satu hal. Hana kan czer. Takut nak bg kena air kat perut tu smpikan terpaksalah hana balut ngan plastic wrap yg elastic tu berlilit2. Haha..tp lama2 tak kuasa nak balut dah. Mandi je cmtu. Air cucian miss v plak mama sediakan air asam keping, daun pandan n serai wangi. Mcm2 rupanya org dlm pantang ni. Ingt pantang mkn je.hoho..


Ok la..takat ni dulu sharing session hana. Lgpun ada byk hari lg nak tempuh ni. Wish me all the best eyh? :-)


Published with Blogger-droid v2.0.3

8 comments:

Rozax Aniey said...

comey nye bb k.ana...
selamat berpantang! esok sy da mule lapor diri :)

akk,sy follow akk k!hehehe
baru mule berjinak2 :)

rozainiabdullah@blogspot.com

Alia.A said...

besar sungguh pengorbanan ibu kita dulu kan hana. insyaAllah niat yg baik, Allah akan permudahkan. chaiyok hana! hehehe. baby pun dh makin comel. hehe.

farahfatihah said...

hi hana, selamat berpantang yer..dugaan time berpantang mmg bykkkkk..lg2 bab bf nih..kena byk sabar n kuatkan mental ok

hana yoriee said...

ani: dh balik dr Doha ek? best tak? nnt kita story2 eyh? =) lama lg ni nk hbs cuti bersalin nk jmp ani..kikiki..

Alia: itulah..mmg besar..dulu jaga kita..skrg dia pun bersengkang mata jaga cucu plak =)

ff: betul!!! mmg super hebat dugaannya. nnt dah naik kerja mcm mana la agaknya hana nti..hoho

aTy _faRed~ said...

eerrr...kalau air cond lagi ar tak boleh kan..?? huhu..tak tau ar tabah ker tak menghadapi tempoh berpantang ni nanti...

Mimy Hamid said...

hi ...nak jejak komen..selamat berpantang..pantang kena disiplin yer..sabar tau

Nadya Zahid said...

comeynye baby hana...
selamat berpantang beb..I'Allah u akan kuat demi baby tersayang...i harap i pon dpt skuat u I'Allah...

Rozax Aniey said...

k.ana, qatar best!! nanti tgkla gambo kt fb k...nak p melawat akk,tp,xde geng la pulak.

tunggu aisy datang fac la!!

p/s: alamat blog salah pulak - rozainiabdullah.blogspot.com