Blockbuster Deals!!

Friday, April 13, 2012

ragam berpantang

Assalamualaikum..

phewww..Day 24 of my confinement. eceyh..dulu masa ngandung siap berlagak lagi ckp "alaaaaa, hana ni dah berbulan2 (refer to 1st-2nd trimester) tak makan sedap2, jadi kalo pantang yg setakat 44 hari tu tak dpt makan  sedap2 NO HAL laa! konon..

skrg hambek kau! hari2 duk makan:
breakfast: susu anmum lacta/ milo + crackers/roti + supplements
lunch: bubur (sampai hari ke20) / nasi (skrg dh mkn nasi) + lauk ikan haruan/selar/tenggiri (masak singgang/steam/bakar/sup) + sup sayur lobak putih/sawi
evening tea: -sama cam breakfast. kalau nasib baik dpt bubur manis or cekodok tepung semata..hahaha
dinner: sama cam lunch

blergghh..bohsan kau! jgn disamakan selera masa whole day sickness dgn selera masa berpantang. skrg ni duk teringin nak makan ais kacang la..ais krim la.. sume benda yg sejuk2 la..hahaha..tapi tak dapek la dooo..tggu la ekau lepas hari ke-44.. ='( wuwuwuwu..


source: google

ok..sekian..

11 comments:

ibuhebat said...

haha.. biasalah tu. benda yg tak boleh tu la yang kita nak... masa pregnant sebab tak selera. beza tu ;)

thezaila said...

hahah. eh, tergelak plak..sama la mcm zaila hana ooii.. dulu mcm x heran semua. sebelum beranak, nk habis kan air satu botol (1 litre) punya la payah. mak cik zaila cakap, time pantang x bleh minum banyak2.. zaila siap cakap "oo itu xde hal.. sbb zaila mmg jenis x minum air banyal"

sekali ko, masa pantang asyik dahaga je. rasa nk minum je. org kata bleh minum air banyak dalam 3 litre mcm tu.siap zaila kira2.. mcm x cukup je 3 liter air tu.. hahah

tu la 44 hari berpantang ni, lagi teruk dari 9 bulan mengandung..

Syima Syaz said...

hana, masa sickness tu mmg takde hati nak makan...tp masa pantang ni ada hati nak mkn cuma tak boleh je kan.hahaha...sabar ek...half lagi...

hana yoriee said...

Ibu hebat: tepat sekali..benda yg time tu tak blh time tu jgk la nk mkn itu ini..huhu..

Zaila: xpe..gelak je..hana pn tergelak bila bc blk post ni..hahaha..itu la psl.benda yg plg obvious ialah bab minum air.nape ek kita asyk dahaga je.kjp2 nk minum.sbb bf ke?mama pn awal2 hrtu catu air minum hana.pas nurse dtg ckp kena minum air byk br dia bg minum.huhu..kalo x mendidih la mak!! Kuikuikui..ada ke ptt perumpamaan org dulu bg minun 2ruas jari je air.kontang la org kn? Hoho..

Syima:tu la pasal..selera ty berbeza sgt2.hihi..tp nk kurus kn..ikut je la. :-)

Wawa said...

Wat mase ni tkde mood lg nk mkn mnde2 tu sume..mayb tgh gigih nk dapatkn berat asal balik kot..hihi..

Mommy_Cha said...

mommy cha time pantang mkn nasi ngan lada hitam, ikan haruan and sayur sawi jek..minum air suam dek non...yg tak tahan kena minum pati haruan blueekks! no.no.no. tak syuker!

LuN@_aiDi said...

selamat berpantang hana!
sy pun tgh tunggu turn utk berpantang gak neh..
hehehe..

LisaLisut said...

i wonder how my mom gonna treat me masa pantang hehe.sbb mak i jawa so i tatau la strict ke x.hehe.

ReYNa said...

huhu.tu la.pantang ni menu lebih kurang je.tp dahaga tu mmg la sgt2.lps nyusu baby je rasa cam nk minum air.huhu

hana yoriee said...

Wawa: tu la.nk dpt brt asal blk jgk.kalo blh nk turun sket lg dr brt asal.eceyh..skrg tgl lg brp kg je nk ke brt asal.hihi..

Mommy cha: sama la tu menu kite.hihi...pati ikn haruan,air gamat,air manjakani yg pahit tu.air inai,air kunyit..adeyh..segala mak nenek air yg xsdp n xpenah minum masa ni la dpt minum..kuikuikui..

luna: selamat 'enjoy' berpantang..hehe

lisa:bak kata mama hana..ko syg anak n laki ko x?kalo syg pantang btl2..huhu..

reyna:dh bersalin ke?hihi..pny la lama xon9 pki laptop..congrats dear! tu la..mmg sgt haus after bf.huhu..

thezaila said...

hana, tu la.. dua ruas je minum air.
kata nya xnak bagi 'bawah' tu jadi berair.. ciitt... x tau la kan..

tp zaila suami discuss la.. if x minum air, mana nk dtg susu utk feed baby kan.. after all, zaila czer, maka kt 'bawah' tu x usik, therefore, should be ok kot, if zaila minum air banyak.. hahah

punya la nk minum air kan.. pepandai je buat assumption sendiri..