Blockbuster Deals!!

Thursday, July 1, 2010

pengurusan kewangan bijak

Salam,

ape khbr sume? anda sume sihat? bgmana pula dgn kewangan anda? ecewaahhh..mcm dah perunding kewangan plak..hihi..takde..actually tadi pegi 1 talk mengenai Pengurusan Kewangan Bijak..so, dia citelah from A-Z. nampak je mudah uruskan kewangan ni..tp tetap je kita ada masalah kan? walaupun kecil je masalah tu..duit ni jgn main2..ada kuasa utk buatkan kita berkuasa dan juga ada kuasa utk jadikan kita papa kedana..huhu..

anda semua tahu kan paras kemiskinan kat KL ni rm3k kebawah? i mean for household income..so, kalo sesiapa gaji nye rm3k kebawah, anda harus ingat bahawa kite dalam kelompok org yg tak berapa nak kaya sangat..huhuhu..menyedihkan..

pastu dia bercerita lagi tentang pinjaman..sesiapa yg nak wat pinjaman peribadi, org tu sarankan kalau kite takde ape2 yg membuatkan kite terdesak, jangan lah buat. coz paling rendah interest rate adalah 12% setahun dan paling maksimum adalah 36% setahun. bayangkan interestnye sebanyak itu???hah..gamaknye tak kaya kaya lah sampai ke tua..huhu..jadik ape2 pun balik kepada pangkal, menabung lah dari skrg. td org tu bagi contoh org yg menabung dr sekarang dgn org yg menabung 8tahun selepas org yg menabung dr skrg..byk tau bezanye..coz kalau dgn duit tu kite buat pelaburan contohnya ASB/ASN n etc2 kite punya pulangan selepas 40 tahun katakan adalah berbeza sgt..org yg menabung 8tahun kemudian tu dapat sikit je berbanding org yg dah mula menyimpan dr skrg..so, pikir2kan..

n 1 more point..dia kata portion kewangan yg sihat adalah 30% simpanan, 40% pinjaman, 30% belanja dari gaji kita..kalau pinjaman atau perbelanjaan over maknanya kewangan kita tidak sihat..aiyarkkk..huhu..pastu dia kata formula yg selalu kita guna utk menyimpan seperti berikut:

pendapatan bersih-perbelanjaan = simpanan

adalah SALAH!!! selalu kita guna formula ni kan? jadi, mari kita betulkan diri kita..
formula yg betul dan boleh dianggap bijak adalah seperti berikut:

pendapatan bersih - simpanan = perbelanjaan..

hehe..so, yg ni baru dipanggil bijak!! hehe..jadik, semua ni boleh dijadikan panduan utk kita di masa hadapan ye kawan2? hihi..sape yg main kutu tu, beruntunglah coz ianya pun mcm menyimpan juga..hana jer takde rezeki nak main2 kutu ni..agagaga...sume kat opis hana ni mcm takde pun yg main?huhu..

anyway, harini saya dapat fon call dr XXX yg mengkhabarkan saya akan dapat durian runtuh sbb jadik responden research diorg haritu..yeay!!dapat 1/2ribu kira byk tuh...weeeeeeeee...syoknye!!sape yg ada wat research tp responden tak cukup, sila lah amek saya!! saya akan jadik responden yg sgt patuh..hehehe..percayalah.. =) yg penting masyuk...ekekeke..


arghh..bila lah duit nak cukup ni?? wuwuwu..

14 comments:

kay kamal said...

btul2..masa i blaja india scholarship agak mewah so simpan sparuh siap2. then from separuh lagi tu trus tolak bil and sewa umah and duit makan.

ade extrakan dlm rm 100 untuk bersakan..RM 100 emergency like buku ke kne baiki vespa ke..yg lain, again masuk simpanan

hana yoriee said...

hihi..hana nye duet simpanan masa dapat scholar dulu buat pakai utk bertunang and bayar downpayment kereta..agagaga..bagus kalau kay dapat kekalkan simpanan tu..skrg hana potong gaji je bayar insurans..

hana yoriee said...
This comment has been removed by the author.
Xora said...

Saya memang daripada dulu guna
pendapatan bersih - simpanan = perbelanjaan
dgn cara tu aje, baru rasa survival. nak nya duit masuk ASB. nak keluarkan leceh, jadi tahan aje dgn duit gaji seadanya :p

hana yoriee said...

bagusnye xora! hehe..keep it up!

iedayah said...

good info cik hana aka perunding kewangan..hihi..jgn mare yang..jwb tag dr ai ea

cik fiza said...

selamat menyimpan.. fizzie dlu rajin simpan duit tapi skrg jadi rajin habiskan duit huhuhu

hana yoriee said...

iedayah: hihi..tak marah pun dear..lagi suke ada org pggl kite perunding kewangan..haha..okies..nnt sempat i jawab k? =) thanks for tagging!

fizzie: wuwuwu..takut tak byk simpanan selepas dah guna utk majlis kawen nnt..tp takpelah..insurans saving ada..backup....=)

w.a.n.n.o.r.f.a.d.z.l.i.n.a said...

Hai hana..nak tanya, camne Hana dpt jd respondent research tu ek? mcm berminat jek..boleh share tak?

emel kite....yongnana1881@yahoo.com

Thanks hana!

cIk pEnNa said...

gud info..
tq..
=)

hana yoriee said...

wan: owhh..pasal research tu..hana jadik respondent sbb hana pun tgh dok buat research n dlm field hana ni boleh dikatakan ada je research.tp ada byk criteria kena fulfill.contohnye dia nak responden yg duk dkt area tertentu je n etc2. n pastu, bukan sume research bg honorarium ug byk mcm di atas..hehe.. =) bergantung kepada bajet dlm research tu.

hana yoriee said...

cIk pEnNa: hehe..ur welcome dear!

::The Shopaholic Tauke:: said...

jom buat biz...lol...!!

hana yoriee said...

hoho..biznes apekah tauke??biznes handbag kah? =)