Blockbuster Deals!!

Tuesday, September 21, 2010

update on HIV test

Salam b2b semua..

hihi..firstly..ampun dan maaf di atas kekeliruan di post sebelum ini..hehe..wokeyh..mcm ni ceritanye..disebabkan saya telah bertanya kepada beberapa pihak (2 org je sebenarnye) mengenai keputusan HIV test yg selai aje tu, timbul lah beberapa kekonfiusan di dalam diri ini. Sebabnya:

1. kat kertas yg selai tu dia takde cop mohor non-reactive tu
2. diberitahu oleh beberapa pihak yang saya sepatutnye pergi mengambil borang dr pejabat agama terlebih dahulu..(yakni sebelum tu, mak main redah aje pegi KK terus)

Makanye, tepat jam 1.20pm, hana pun memecut ke arah lebuhraya SILK masuk ke Pejabat Agama Kajang yg tak pernah hana jejaki selama hidup 20++ tahun ni..hehehehe..Sampai kat pejabat agama, sume yg menunggu hanyelah mamat-mamat aje..daku saja lah minah yg terselit dikalangan mamat2. kuikuikui..tunggu lagi 5minit tepat pukul 2pm pintu pun dibuka. giliran org ke-2 utk bertemu ngan pegawai bertugas.

Jadi, bila giliran sampai, hana dah ready ni ngan soalan2 yg berdas-das..hahahaha..tp bila sampai dpn pegawai tu terkedu kau! hahaha..takdelah..merepek aje. jadi dengan sopan-santunnya..

Peg agama: Yea, Cik nak wat urusan ape?
Hana: Saya nak mintak borang permohonan nikah
Peg agama: utk siapa? Utk cik ke?
Hana: Yea yea..utk saya..(tanye soklan pelik plak..takkan utk aunty sebelah rumah plak?) =p
Peg agama: Ok. ni borangnye..Cik sediakan yang saya tick2 ni..nanti bawak 2 org saksi (lelaki sahaja) berserta wali. Cik anak ke berapa?
Hana: owh, ok. anak pertama.
Peg. agama: owh..anak sulung..nnt bawak sekali sijil nikah ayah. Nanti nak nikah di rumah ke masjid?
Hana: plannye nak nikah di masjid.
Peg. Agama: masjid mana? nnt isikan kat ruang dalam borang tu bg kat Imam kajang ni utk dia sign n cop.
Hana: owh..ok ok..
Peg agama: Cik dah buat HIV test?
Hana: dah. (sambil keluarkan borang selai yg dapat dr KK tu) Tapikan encik, saya hanya dapat result selai mcm ni je encik. Betul ke?
Peg. agama: haaaa..betul dah ni..mmg inilah borangnye. nanti cik lampirkan sekali ngan borang nikah td.
Hana: mmg takde borang HIV dr pej agama lah yea encik?
Peg. agama: mmg takde. sepatutnye MA tu ada cop non-reactive. tapi kalau macam ni pun boleh. takde masalah ape2.
Hana: owh..mcm tu. jadi saya boleh proceed lah ni yea encik?
Peg. agama: Yea. boleh, tapi cik kena dapatkan borang dr pihak lelaki dulu yea.
hana: baiklah..

(sampai ke step ni..takde wang yg perlu dikeluarkan..hanya duit tol n minyak sahaja yea) hehe..


(yg atas borang nikah, yg bawah yg pengesahan dr KK utk HIV test..mcm tu aje rupenya)

hehehe..sekian lah al-kisahnye..mmg itu aje prosedur HIV test di Selangor khususnye kat kajang. Anda boleh pergi terus ke KK berdekatan. Nanti ikut aje step yang dimaklumkan penjaga kaunter kat KK tu. siap isi borang sume tggu MA tu panggil. pastu dah dapat result selai tu jgn ragu2 lagi..mmg itu lah yg betulnya. mmg tidak bersampul dan sebagainye. hanya ada tandatangan MA dan cop beliau aje. itu dah dikira sah. itu sahaja lah prosedurnye. mudah aje cuma byr rm1 aje.


p/s:thanks farah fatihah n sa'ra..hehe..at least dapat belajar prosedur yg betul n dapat g amek borang nikah tu sendiri..hihi..

td dah dapat layout artwork kad kawen..weeeeeeeeeeeeeee...seronoknye! next entry eyh?

10 comments:

farahfatihah said...

heheheh a'ah la simple je kat sini..kalau time fara tu mmg byk borang huhuh patutla org johor kata susah nak kawen, prosedur byk huhuhu nway syukur kan, dah selesai

Khumaera Ismail said...

kejup je tu leh setel.. ;) wow..mase dia da dekat la ea..

hana yoriee said...

ff: hehe..itu laaa..alhamdulillah.simple aje urusannye. takpe..farah pun dah lepas sume tu kan? =)

Khumaera: wuwuwu..anda telah mengingatkan saya dengan masa yg tinggal sikit tu..adeyh..takut plak..

suriadzul said...

bnda ni mmg simple je..cume kene naik turun bnyk tempak..KK,jbt.agama,masjid,jbtn agama lg..ade 2 nk kene ulang 1-1 tmpat smpai 2-3x...p kalu kita wat in detail...insyallah..xde la smpai 2-3x...skli je kowt kita ziarah..hahahah...hana,su lg 10hr jew,,,,cuakkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!

Hana said...

hehe.. kan betul.. seb baik betul.. terkezut kite mase hana cakap de borang lain plak

hana yoriee said...

Su: mcm lama tak dgr khabar Su!!! hehehe..Su, jgn cuak..tarik napas dalam2 pastu hembus.....hehehe..tak sabar nak tgk pengantin yg cantek ini!!~

itu laaa..penat nak ulang byk2 tempat..huhu

hana yoriee said...

Hana: hehe..jgn tergezut..hana ni mmg slalu bikin havoc aje..hahahaha

sk said...

hahahahahhahahahaha..

sorilah hana, smlm sy tak membantu langsung!! haha

hana yoriee said...

sk: hahahaha..itu ler pasal! takpe2..sama2 lah kite belajar..masa kursus entah ape ngelamun kan? hehehee..

*lupe plak..kena credit sk gak..kerana cuba juge membantu hana di terik mentari* haha..=)

S!eZaN said...

lps bace entry ni rasa lega skit..hehe