Blockbuster Deals!!

Thursday, February 3, 2011

bake with LOVE

Salam,

First of all, happy Chinese New Year to all Chinese all over the world..haha..bajet satu donia baca blog ini =p

so, seperti yg dijanjikan pada entry lalu, kini tibalah masanya utk hana menunjukkan hasil kasih sayang yg hana curahkan utk membuat kek special for hubby! yeeehaaaa..hehe..First time ni wat cheesecake..hasilnye..yes!! leh ler tahan kan.ala2 mcm korg beli kat kodai tu haaa..ecehh..

Presenting.................TEMPTATION CHOC OREO CHEESECAKE BAKE WITH LOVE BY HANA YORIEE. hoh..nama panjang bebenar..kuikuikui..korg nak ke tau resipinye? nak ke tak nak?? jawab dulu..hahaha..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.ok lah..dgn murah hatinye hana akan buat demonstrasi masakan kepada pembaca sekalian..first time nih..hehehe..kalo kat luar utk kelas kek2 ni kena bayar mahai tau..kat sini free aje..=p

ok..first of all, kita sediakan bahan2 terlebih dahulu..iaitu:


(From left, eggs, tatura cream cheese, oreo, whipping cream, butter, springform tin, gula) yg takde dlm pic-vanilla essence.
Note: cream cheese jgn kuarkan dulu..biar dlm peti..mama kata kalau cair nnt tak cantek..

1. For oreo biscuit base:
- 200g Oreo sandwiched biscuits, finely crushed..kalo korg g kat bakery supplier dorg ada jual oreo yg hancur tu..beli yg tu senang tak payah susah2 nak crushkan lagi..
- 50 g melted butter

Ok..cara2 utk wat basenya:
1. Kita cairkan dulu butter tu dlm periuk. of coz selepas ditimbang yea kawan2..
2. timbang oreo crushed tu and campurkan dalam butter sehingga sebati.
3. pastu dah sebati kita amek springform tin (bekas bakar kek) dan kita tekan2 dlm bekas tu bagi sekata tingginya.
4. siap, bakar kat dlm oven selama 10min dgn 160 darjah celcius.
Note: biarkan sejuk basenya baru kita leh wat filling..sabar tau?



2. For cheese filling:
A) - 750g Cream Cheese (hana pakai jenama tartura..kalo nak pakai philadelphia or anchor pon okeyh sajo..hehe)
- 130g Sugar

B) 1/2 tbsp vanilla essence

C) 3 Eggs

D) 200g/200ml whipping cream

E) 15 pieces Oreo cookies (quartered)


Ok..cara2 utk wat fillingnye:

1. Cream A until smooth. mula2 hana pakai mixer rasa pelik awat lah pukul2 tak lembut2 pun..haha..lama (5-10min) jugak lah nak lembutkan. Pastu add B and cream until well blended. dia akan warna kuning2 sikit =)
2. Add C serentak. and cream until smooth jugak.
3. Add D and cream until well combined.
4. Add E and stir until well mixed. yg ni jgn pakai mixer..nnt biskut tu hancur plak..so, juz kacau ngan senduk or mixer manual scr pelan2.
5. Hah..ape lagi..teruslah tuang cheese filling ni atas biscuit base.
6. Sekrg dh boleh bakar ler kek nye kat darjah kepanasan 160 darjah celcius utk 50min sampai tgh2 kek betul2 msk..utk pastikan kek masak uolls cucuk ngan lidi sate kat tgh2 kek tu..kalo kek melekat kat lidi tu maknanye lom masak lg. kalo tak lekat dh masak.=)
7. Dah sudah, tutp suis oven dan biarkan kek sejuk dlm oven dgn biarkan pintu oven terbuka sikit selama 1 jam.


dh siap bakar...haaa..nyum nyum..nak makan gini je pon boleh..tp tak cun sgt lah presentationnye ye dak? so kite wat ganache bagi cun!

kalau nak wat ganache choc topping, caranya gini:
1. 150g whipping cream
2. 10g butter
3. 300g choc compound

Caranya:
1. buat double boil utk panaskan butter n masukkan whipping cream pastu masuk choc n biarkan dia cair.
2. dah cair tuang atas kek..tapi kalau berseni leh lah pipe pakai nozzle wat corak2 atas dia..hahaha..


double boil..


inilah hasilnye bila dah tuang ganache..cun kan? =p

dah siap..masuk dlm peti biar sampai beku..dah beku, amek pisau loose kan keliling kek n kuarkan kek scr terbalik.amek tapak kek n letakkan kat blkg kek scr terbalik, n balikkan kek tu spt normal..taraaaaaaaaa...


senyuman bahagia lou kong bila lou po dia pandai wat oreo cheesecake..hehehe =)

Jemput makan semua!!


Bake with LOVE..mmmuahhhxx..

amacam..cun tak? rasa2 leh lawan SR tak?? miahahaha..Selamat mencuba!

p/s: jap g nak g amek album kawen..dah siap!! yahoooooooooooo..

20 comments:

Cik Belle said...

thanks hana! =)

hana yoriee said...

sharing is sexy kan?? =)

ReYNa said...

hi hana.dulu penah cube wat gak oreo cheesecake.suke gile!tp x cube lg letak ganache tu.nti nk cuba jugak mcm hana wat.thanks fo the recipe!:)

hana yoriee said...

hi reyna! sama2.hehe..itu lah secret recipe hana..tp dh tak secret dh laa.. =)

ieza said...

macam sedap jek nak try lahhhh hihi

hana yoriee said...

jgn tak cube..nnt suami syg lebih lagi...hehe

missbutterfly said...

hana..mcm sedak jer nampak!! hehehe..nyum2!!

Mrs.Qarlista said...

hana..akan dicuba! lokk so tempting! :)

fati said...

nyumppph!!!

iedayah said...

lpas ni sr tutup ler gamaknye..hahaha..kasi laluan kt hana

ElyaElmo said...

hanaaa!!!~droolinggggggg

hana yoriee said...

jaja: bukan nampak aje sedap..tp mmg sedap.haha =p

mrs qalista: jom masak2..

fati: nyummeyh..

iedayah: huhu..kalo tutup susah lak org yg ngidam nak makan..takpe bg chance kat sr..hehe

elya: sila lah lap air liur anda..huehuehue..

thezaila said...

woot woot.. nampak sedap..nk sikit.. voley???

hana yoriee said...

zaila: sudah habes ditelan makhluk dalam rumah..huahuahua..laris you!

missbutterfly said...

eh..apa beza pakai philadelphia dgn tatura tu?? tatura rasa milkier eh?

mizzura said...

wauwie...sedap nyer :-)

hana yoriee said...

jaja: erm..ontah la..hana pn baru 1st time buat..yg lg mahal lg sedap kot..hahaha..tp tatura tu dia mmg milkier la..

mizzura: cedap..nom nom..=)

@kutopsecret said...

pandai nyer buat..kagum!~ Jiran sebelah rumah saya da gak buat oreo cheese cake. Eeeee...tak bagi kit pOn.sy tahu pun sbb dia publish dalam blog nyer..hahahaha....

hana yoriee said...

akutopsecret: alamak...saya kah jiran kamu..huhu..tp sebelah umah hana umah cina yg dia baru pindah b4 cny..sebelah lg tanah lapang je..hahaha..

@kutopsecret said...

Hehehehehe...Awk ni, bukan lah...
Jiran saya nye blog http://scidlynn.blogspot.com
Senang jer tgk awk buat oreo cheese sehingga menjadi..