Blockbuster Deals!!

Wednesday, February 16, 2011

kenduri kawen tak lebih RM8K??

Salam,

hah..tergezut tgk tajuk begitu..tp mmg itulah yg boleh kite lakukan kalau kite betul2 nak jimat..hahaha..jimat tau, bukan kedekut! =p nak tau rahsianya?? nak nak?

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

ok lah..actually, ini adalah kos utk majlis bertandang hana..itu anggaran kasar lah.nak tau ape rahsianya boleh wat kenduri kawen ngan bajet RM8k aje? haaaa..

k..hana list kan eyh:
1. utk makan2..family hubby wat rewang. maka, ada hari ape tu yg bahagi2 tugas 1month b4 kenduri..masa meeting tu diorg bahagikan sape yg volunteer nak sponsor beras, gula, daging, ayam n etc2..hehehe..tak ke jimat kalo org sponsor?
2. pelamin diy..hahaha..pelamin di diy oleh adik2 suami..maka hana pasrah lah..hasilnya not bad lah..kata nak pelamin free..muahahaha..
3. khemah..memandangkan saudara suami ada yg meniaga kedai perabot and ada canopy, so byr 1/2 price aje..buat upah pasang..huhu
4. mekap, baju semua hana dah booked sekali ngan pakej nikah..jimat!
5. OP pun Op yg sama..
6. entertainment, pa system guna family sendirian berhad
7. lauk meja makan beradab..pun makcik2 suami tolong masak dan hias..
8. doorgift- fully sponsored

eyh, bila wat list ni rasanya mcm kurang dr RM8k kot belanja utk tandang..rasanya hubby hana bg berapa ribu aje utk family dia..the rest mmg sponsored..hahaha..utk majlis sambut menantu perempuan ni mmg dr awal dh set, tak perlu nak berhabes byk sgt..juz a simple kenduri utk bgtau saudara and jiran tetangga ttg walimah..tu aje..so, takdelah high expectation..tp alhamdulillah..semuanya berjalan lancar..even kitorg (pengantin) takut sebenarnya dr awal, betul ke dorg ni nak spnsor?? hihi..tp syukur lah..

meh kite tgk hasil majlis yg tak memerlukan kos yg tinggi but yet meriah..=)


buffet makanan yg pelbagai lauk..*lg sedap dr sri angsana* hahaha


meja beradab..siap ngan favor bags for vip


close up pelamin..


taraaa.....DIY-ed pelamin..oklah kan??



last..outdoor photoshoot ut bertandang..

so, sumenya boleh kita buat even kite on tight budget..hehe..doalah byk2 agar rezeki menyebelahi kita =)

21 comments:

Syima Syaz said...

saya pun tgh berdoa banyak2 supaya majlis nan satu tu tak berabis bnyk.... dah cut-cut ape yang tak patut...nafsu!!

Daleela said...

dear..

Sri angsana masak tuk saya 1 tahun yg lepas.. sedap je.. sampaikan bertambah 2 kali tetamu..

aDieyZa said...

pic last tu muka hana mcm erra fazira.. cantik!!

yg penting org dtg makan kenduri kita dgn hati yg gembira, tu dah cukup bermakna.. lgpun kalau budget besar tp ada hati yg x senang masa dtg kenduri kita x guna jugak kan dear..

LittleSunshine said...

wow jimat2..tu yg best.walaupun kos mcm tu sgt berpuas hati

Wani said...

fondant kek mak hana jelite T_T
hana pakai purple jugak mase bertandang??suke purple yek??=)

ssysara said...

ana,

kite xjadi follower ana lagi la..baru perasan..hempeh tol..haha...baru je jadi follower..orng yg ke 243..ptt jadi orng 1st kan? hihi..;p

"cikkin" said...

seronoknye...memang bertuah kalo dapat banyak sponsor..bnyk bulih save..=)

aim aris said...

we had that figure too for his side dear! :) and insyallah rezeki ada dimana² if your niat is good. ;)

Cik Mira said...

i like! hehe

PurPLe LaDy AiFA said...

sm la hana! i nye majlis bertandang pon kos mcm ni gak. sbb wat rewang, then pelamin pakej skali ngan meja beradab and khemah & baju mekap x smpai 2ribu, pastu x amik photographer. suh family and kawan2 yg ade dslr amik gambar free je. haha

missbutterfly said...

hana..betul2.selalu nya belah laki majlis tu more to makan jer.if ada pelamin tu bonus la..jaja pun masa belah husband pelamin DIY gak.yg penting semua majlis dh selesai.hehe

Lieya said...

wohoohoooo.. gilosss mmg sangat la jimat. Bagusss la family and FIL hana nie... mcm ni la pepatah mengatakan sepakat membawa berkat...

LisaLisut said...

i setuju! siapa kata below 10k tak bole buat majlis.boleh...bertandang nnt tunang i bajet 5k je.hehe.oh masuk pelamin baju etc jd 6k. side i jela kene lebih sbb perempuan.tp still tak smpai belas2 ribu.weeee ;p

Ainee Cumi said...

Wah memang best!

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

kakak saya sokong konsep rewang ni. tapi saya bantah sebab tak nak susahkan pakcik makcik. lagi pun mereka banyak yang dah tua.

hana yoriee said...

Syima Syaz: hana doakan yg terbaik utk syima juge.. amin.. =)

Daleela: haha..hana tak cakap pun Sri Angsana (catering utk reception hana) masak TAK SEDAP..tapi..hana ckp, masakan rewang sebelah hubby hana lg sedaaaappp.. =p

zana: yup..exactly! kalau hati senang, semuanya InsyaAllah akan berjalan ngan baik..sbb tak pening dah nak bayar itu ini..hehe..chop! tang mana yg sama tu? huhu..

LittleSunshine: mmg jimat and kalo tak silap hubby hana juz bg dlm 5k je cash utk family dia..hehe..

wani: hehe..kek jelita! i like..hahaha.. ha ah..hana ni giller purple..wani pon perasan ek? suami hana pn bising ckp nak semua purple..muahaha..

sara: dulu awk dh jadik ler..tp ada time awak tgh bersalin cmtu awk tak aktifkan, dia mcm tak kuar pic awk kat follower kite..hehehe..takpe, follow smpi bebila tau! hehe

cikkin: actually, bukanlah 'sponsor'..tp lebih kepada adat family diorg..bila ada family nak kawen, mmg akan ada bahagian masing2 utk memberikan bantuan..contohnya, anak mak ngah kawen, ok..kita sedekah beras 5kampit..thn depan anak kita kawen, dia bg kita 5kampit beras jugak..gitu lah..tolong-menolong =) mmg jimat!

aimaris: yup..if our niat from the 1st place is good semuanya akan dipermudahkan..=)

cik mira: i like ur comment..haha

aifa: betul! sbb kite tanaklah membazirkan..mana yg potensi utk membantu kita, kita ambillah dr org tu je..hihi

jaja: yup..mana leh diy, kite belasah aje diy..gpun cantek jgk..haha..alhamdulillah sume dah setel kan?

Lieya: haaaa..inilah pepatah yg dicari2..hehehe..=) selamat berjimat!!

Lisa: yup..definitely belah perempuan mesti lah lebih sikit..sbb dpt duit hantaran..haha..=) hana doakan, lisa dapat menepati bajet yg ditetapkan and dapat majlis yg meriah..insyaAllah..

Ainee: yup..best..best..=D

Osh!Nz: haaa..kalau dah tua tak usah lah menyusahkan kan..FIL hana ni kebanyakan nye dlm umur 30-40+..so, kira muda lah lagi..hehe..

ElyaElmo said...

jimat gileeee!!lagi pun bertandang selalunye pihak lelaki..buat simple2 jee kan

hana yoriee said...

elya: mmg jimat gileeeeee..hahaha..doakan elya dimurahkan rezeki jugak..so, dpt jimat! =D

Wani said...

kwn i yg feveret purple..mmg sume mcm u.haha..dpd mende sekecik2 alam..sume purple..kalo ade kuman pon nknye die pileh yang kale purple..hehe
tp x pe..purple always work=)

NOR AISYAH UMAIRA said...

hai hana..sronok btol baca citer2 psl kawin ni. ni yg buat i xsbq nak kawin ni...! =___=
anyway..i think psl budget kawin 2 depends on ind kan..buat ikut kemampuan sahaja.apa yg pntg life after that.xmaula b'hutg smata2 nak kawin ala2 grand g2.kta jgk yg merana kan.adehh >.<

hana yoriee said...

wani: haha..tu lah..kalo boleh everything purple kan best..haha..tp nnt family n hubby pening plak..cian dorg..
yup..definitely true! purple always work!! hehe

aisyah: hal dear..mmg seronok tambah lgi org yg berdarah manis nak kawen ni..hihi..betul..depends on our money in d pocket..kalau lama kite saving byklah kan? tapi bila hana pikir..kalo saving byk baik plan for future nest (home)..lagi bagus dan afdhal..kalo kawen dalam masa sekelip mata duit tu hilang..huhuhu..tp kalo rumah ia akan jd aset utk kita..=)

renung-renungkan..jgn sampai termenung..hahaha