Blockbuster Deals!!

Tuesday, June 15, 2010

honeymoon puas2 or bunting pelamin??

Salam,

hahaha..tajuk ape ntah yg hana tulis..maap la yea? actually, kat FB ada lah pendebatan mengenai tajuk kat atas tu..hehehe..mcm2 lah diorg ckp.ada betulnye jugak.al-maklumlah umur bukan makin muda.tambahan lagi 2-3tahun lagi dah nak mencecah 3series!! owh...no!!! agagaga..mcm mana ni korang? adeyh laa..so, that's why topic ini dibangkitkan.

Okeyh, ni diantara alasan2 yg mereka suruh lepas kawen terus buat anak:
1. risiko berkadar langsung dengan umur waktu kehamilan (oai).
maknanye kalo makin berumur lagi susah nak mengandung..hurmm..hana kena carik scientific journal mengenai perkara ni..mcm2 risiko takut jugak..adeyh..

2. best/syok woo dapat baby..nnt suami lagi sayang..haha.. (sa'ra)
betul ke syok?bukan lagi payah ke nnt dapat bby nak kena pikir nak kena antar kat sape jaga, nak exclusive breastfeeding bagai lagi..haish laaaa..serabut jek!agagaga..

3. nak lah merasa honeymoon berdua-duaan dengan suami lama sikit lepas kawen..i mean tak lah lama sgt, cumanye takdelah bercita2 nak terus bunting pelamin..hahaha (hana)



or



Mcm-mcm..kawen pun belom lagi, dah pikir nak beranak-pinak..hahaha..So, what say uolls??kawan2 hana ni mmg lawak..tapi mmg tradisi kawan2 lepas je kawen n masuk 1st anniversary kawen mst dah dgn bby masing2..hehehe..ape2 pun, semuanye bergantung kepada rezeki kan?

36 comments:

ally said...

hana, xpe berfikiran jauh ke depan..senang nak merancang perjalanan hidup selepas kahwin..ada pro n kontra juga kan dpt baby cepat..so, terserah pada diri masing2 dan juga rezeki..=)bukankah anak adalah rezeki..=)

hana yoriee said...

wah..1 vote for bby..hehehe..yup..baby tu rezeki yang tuhan amanahkan pada kite..cume mental kena ready..hihi..

.:Mrs. Engineer:. said...

sy x rancang n hanye berserah kpd ALLAH...klo ALLAH nk bg anak cpat, alhamdulillah...klo x, kte honeymoon je... :)

Nurulhuda|Adlie said...

haha comeii tau tulis camni, its actually within every b2b heart kan, tak tahu camnelah nanti beranak pinak.. hehe..

i pun mcm yanie, tak planning, sebab dah nak dekat 3series kan, better la..

org pun cakap first one better seawal mungkin, and 2nd one baru plan, nak jarak ke camne.. :)

seram.. nak first night, haha..

dyansayangidris said...

hana,akk pun bride to be gak..insyaALLAH bln 9 ni nikah...akk pun suke bile hana same cm akk fikir ke depan....
tp anak rezeki dr allah..so x perlu la nak honeymoon lame2 then br fikir psl baby....allah tu tau ape yg kite fikir,x psl2 ckp nak honeymoon dlu then bile nak baby die bg lambat lak....erk..fhm ke ape akk bebel ni??

hana yoriee said...

.:Mrs. Engineer:.:hehe..okies..no family planning at first!kite terima sahaja ketentuanNya.. =)

huda: wuwuwuwu..nak dekat 3series tu la yg kecut tu..hahaha..ermm, oraits..yg first kite tak payah plan2..yg seterusnye baru plan..kang tak sempat nak dpt bby byk plak kang bila dah masuk 4series..haha..

dyansayangidris: waahh..bestnye wat kenduri pada musim raya!! eyh, saya paham akak..hehe..iskhh..takut jugak kalo susah nak dapat anak kan?doa2 lah..dipermudahkan..amin..

harzharun said...

hi dear..nak komen! nak komen!..

As 4 me, ms jd B2B yg cun dulu, i sgt la risau takot bunting pelamin.Sbb tarikh kawen tu mmg hr ke 14 dlm cycle..Xnak bunting pelamin ok..xnak!...sbb entah la...cam malu2 kucing jugak kot kalo terus pregnant..n mcm x nyempat nak mnja2 dgn hubby dulu...mmg i bjaga2 la...
akhirnya, next 2 weeks, i piyed..yaeayyy!!...

Dah piyed sekali, im ready dah tuk mbuntingkan diri...tp masalah lain la plk...i ni LDR dgn arjuna..So, cam susah sket kot nak preggy...skang dah 3 bulan kawen lom ada apa2...
the good side is... xpe la xpregnant lg...susah jauh dgn hubby...
the bad side is...menat nak jwb bila org tny...haishhh...

so, its up to rezeki actually...boleh merancang utk tidak pregnant 2,3 bulan pas kawen..at least ada masa tuk kenal inside hubby kita..tp rancang secara semuljadi tau...jgn la amik2 ubat..bahaya...

nizabeba said...

hana, one vote for baby!! hehe..
rs nye pas kawen, tros cepat2 kuar kan sorang dlu..pastu nnt br planning & nk jarakan lama mane..hehe..rezeki tu insyaAllah bole mengeratkan lg suami isteri..honeymoon bertiga pon mst best kan..muahaha

farahfatihah said...

kalau dapat terus itu namanya rezeki..takut bila awal2 dah plan nti bila nak, terus xdapt or lmbat dpt..apa2 pun terpulang pada pasangn itu sendiri...xsemestinya dah ada anak xleh g honeymoon kan? terpulang pd kita gak cara utk mewarnai kehidupan kita bersama suami tersayang...=)

hana yoriee said...

harz: waahh..panjang tu isi nye..hehehe..tu laa..hana pun LDR dear..huhu..tak tau lagi mcm mana after kahwin..takut dia posting jauh2 jer..haishh laaa..ermm..LDR mmg chances tu lambat sikit..member hana pun LDR tp alhamdulillah dah pregnant skrg..takpe..cube lagi harz!! gambatte! agagaga..

okeyh..note taken! no ubat2!haha..

nizabeba:hihi..tu laaa..nnt sume sayang eyh? keluarga kite, keluarga mertua n last sekali mestilah suami lagi sayang ye tak? hahaha..tp kalo sayang je tanak jaga..camne? hukhukhuk..

ff: ecewaahhh..ayat tak tahan..terpulang pd kita cara utk mewarnai kehidupan bersama suami tersayangg..aiseyhhh...mcm pakar motivasi dah farah ni..hehehe..

cik fiza said...

dulu kan ana, masa fizzie study suka berangan2 nk kawen.. pas kawen xmau anak lekas2 sgt cz nk masa utk knal suami btul2 honeymoon puas2.. tapi skrg ni bila dh tua sket, rasa mcm takut lak nnt reproductive age terlepas huhuhu ape2 pn bgantung pada rezeki kut ana... ada rezeki cpt mcm sa'ra tu, on jek... :)

Reen Tart Nenas said...

saye kalo boleh pas kawen terus nak dapat baby, yg 2nd nanti baru jarakkan... byk dh dgr kes yg merancang xmo anak pas kawen, sbb nak kukuhkan kewangan dulu... tp ini pendapat masing2. pada saye, anak tu la punca rezeki nyer :)
eiy, tapi hana, tak salah keh nak honeymoon lama2 :) i likeeeeeeeeeee

hana yoriee said...

fizzie: tu laa..mmg slalu berangan mcm tu jugak..tp sekarang mcm takleh nak wat gitu..haha..mcm sa'ra best laa..coz afy baik jer..tak byk ragamm..hehe..

reen tart nenas: hehe..iyealah kan? selalu je dgr mcm2 berita..iskh..takut jugak..hana pun suke jugak kalo dpt berkepit ngan 'en. hubby' lama2..hehehe..

Yanie said...

Yang first one Yanie tak nak planning... tuh rezeki, yang second takpe kot...hehehe :) betul tak? Tapi ada yang suka planning kan.... it depends actually, maybe tak mampu or nak kenal satu sama lain dulu.... :)

missbutterfly said...

hana i pun LDR..xnk la preggie sorg2..sedeyh.. kena plan btl2 dulu la..

Hana said...

hana.. huhu.. menarik la topik ni. Kite kan.. pk2 cam takut je.. umur baru nak masuk 24.. kawan2 pon mostly still playing around :) but bakal hubby dh 31 so.. die mesti la tanak tunggu setaun dua baru nak dapat baby.. die ckp nanti dh pencen anak takde yg dh besar.. at least de yg dkt Uni ke leh tolong uruskan n ajar adik2.. then financially.. bile dah pencen tak macam time keja so if anak still kecik2 banyak nak pkai duit.. hehe.. dat praktikal jugak la his thought..tapi rasenya if dpt honeymoon ngan hubby lam a few months ok jugak kan.. but from what I've seen my officemate yg kawen last year.. 3 of them.. sorang je tak mengandung lagi.. but mengandung 9 months lame jugak tu.. so kirenya masih berdua in honyemoon mood :) Tp smue tu rezeki kan.. if plan2 sgt takut nanti lambat betaun tunggu pon tak sronok jugak.. rasenya mase preparation utk newborn slalunya hubby nd wife akan lebih rapat la.. :) So.. kena ready jugak la.. :D

~ thalhazlin ~ said...

berserah kepada -Nya. mana-mana pon kite suka. hee

hana yoriee said...

yanie: waahh..yanie tanak planning! hihi..bagus2..

missbutterfly: iyealah..LDR ni bukan senang kan? dr pengalaman member2 rata2 kata susah kalo kite berseorangan nak menjaga baby..kalo demam sakit sume..mmg susah! tu lah..kalo dapat bakal suami yg menetap sama2 mmg senang..bile2 boleh 'on' jek! hehehe..

hana: ermm..tu pun salah satu faktor..hopefully time pencen kite dah tak perlu sara anak2 yang kena sekolah lagi..i mean takdelah nak bersusah-susah lagi kan..hurmm..gud point!

hana yoriee said...

thalhazlin: hehe..kite pun suke mana-mana jer.. =)

sk said...

sy vote for honeymoon puas2. kasik can dok berdua sama2 dulu, settle down everything. after few months, br planning utk conceive.

TAPI, kalau dah bunting pelamin tu dah mmg rezeki la kan.. ;)

Daleela said...

Bunting je pelamin.. rezeki Allah..

hajarus said...

salam kenal hana... thanks yer sudi singgah blog hajar... i follow u k... ;d

hajar pun sker mane2 jer... dulu mase baru kawin xpernah planning nak anak biler... lau rezeki cepat pun xkisah tp tu ler kan bergantung pada rezeki Allah... so rezeki hajar nampaknyer lum lagi... huhuhu... terus berdoa + terus berusaha.... hehehe...

Nurulhuda|Adlie said...

eh hana ada baca tak blog nani, husband dia marine engineer, so pas dia kawin dia ikut husband dia g sailing, sampai dapat turun kat jepun, husband dia mmg jenis pegi lama2 sailing, so dia ikutlah kalau tak salah sebulan lbh kot dia atas kapal, n she try to conceive la duting that time, alhamdulillah rezeki dia, pregnant baby sailing, hehe.. serious heart sangat bila baca cite dia.. dia pun cakap dia ikut sailing cos one the reason sb dia nak baby and dia fikir husband dia away for quite sometimes kalau g sailing.. fuh, kalau ikutkan mcm2 situation kan, its actually rezeki and at the same time usaha as well..

ape pun kita sume b2b doa banyak2 even whatever arrangement pun yg kita plan.. :)

cik fiza said...

setuju ngan ana.. seronok mcm sa'ra.. tapi hubby dia ada sama2 kn.. tgk situasi la ana.. tapi personal opinion, kalau dh rezeki tu grabbbb :P seronok gak ada budak kecik kt umah.. pengikat kasih syg... sila prepare dari sekarang hihi practice makes perfect :P

hana yoriee said...

daleela: hihi..MANTAP tu kalau dapat bunting pelamin..ekekeke.. =p

sk: memula nak wish HAPPY BIRTHDAY dulu..hihi..best dia dpt bouquet besar *_*..awal2 perkahwinan mesti byk perkara nak bincangkan..mmg betul.en tunang pun dpt tau posting bulan 10.mmg awal2 tu nak kena settle down dulu.tapi kalo dah bunting pelamin,REZEKI lah kan..hehe

hajarus:salam kenal juga..thanks sebab sudi singgah n follow hana.. =)hajar, satu hari nanti Allah pasti kurniakan rezeki tu.Hana doakan Hajar yea? berusaha lagi! chaiyok2X!!

Huda: waaahh..bestnye!!kalau lah hana leh ikut en tunang sailing sekali..hurmm..tinggal angan2 lah nampaknye..huhu..tak pernah kot ada isteri ikut berkhidmat berkorban utk negara atas kapal tentera..wuwuwu..erm, nasib baik skrg ni dia tak berlayar berbulan2, paling lama 1-2mggu. tp still xdpt jmp berbulan2..huhu..hopefully, after kawen dia tak dpt lah kapal yg kena berlayar berbulan2 tu..doakan yea??
huda boleh bg link blog nani tu? mcm excited nak baca..tq!

fizzie: practice apekah fizzie??aishh..jauh benar dah pikir tu..hahahaha..

Leeyana said...

hai hana....salam kenal...hehe

me vote for bunting pelamin...ehee..
1st of da reason is i mmg suke baby n kanak2...
2nd is...berhajat mao bg cucu pertama buat mertua disebabkan adik ipar i da kawen setahun lepas tp xpregnant lg...so i n en.suami berhajat utk bg cucu pertama buat mereka....my side xkesah sbb bonda suda ada 5 org cucu...hehe

SyimaSyaz said...

hye...
saya mau setahun baru pregnant walaupun masa saya kawin,umur dah 28tahun

sebab...terlampau banyak dugaan skrg..saya dan bakal suami mau rehat dan berdua2an dulu

Tapi kalau 'ter'dapat awal...terima lah.mesti ada hikmah...saya suka baby...sgt2!

hana yoriee said...

Leeyana: hai awak..salam kenal juge..
ehe..hana pun suka budak2 jugak..tp budak yg tak nakal je suka..haha..waahh..cucu pertama tu..hana dua2 belah belom ada cucu lagi..kalo dapat mmg rezeki lah dua2 dpt bg cucu pertama..tp, adik tunang dah kawen dulu 2mgu lepas..huhuhu..

SyimaSyaz: tu la kan..dapat rest cukup2 n bersedia mental n fizikal utk dapat bby lagi bagus..hehe..

iedayah said...

if bley nk honeymoon bbrp bln dl..then bru amek feel mau wat anak..hakhakhak..if da rezki bunting pelamin,redha sajorrrrrrrrrr..hihi

Nurulhuda|Adlie said...

hana, kalau kapal private rasanya boleh kan wife ikut, ni gov, bahaya pun ada kot kan.. ni blog nani yg huda cakap tu

http://arianiaizat.blogspot.com

dia kawin last year nov ke dec then dia terus ikut g sailing..

ape pun bab ni kene usaha n sama2 doa hopefully dimudahkan urusan lepas kawin.. insya Allah..

hana yoriee said...

iedayah: hihi..kena amek feel dulu yea? bukan kalo dah berdua selalu mmg ada 'feel'??hahaha..

huda: tu laa..private ship mmg ada lah chace..huhu..insyaAllah..semoga semuanye dipermudahkan..amiinn..

cik fiza said...

ana yg nakal.. practice jaga baby la... :P

hana yoriee said...

wakaka..ana mmg nakal!

ssysara said...

hehe..dulu kitrng pon xdela mengharap nk dpt bb cpt ke ape ke..itu sume ketentuan..if Allah bagi kite rezeki anak awal mksudnyer, kite mmng dh bersedia utk mendpt kurniaan Allah tu..n mmng dh bersedia dari segi mental, fizikal, kewangan dsbnye..if rezeki lmbt, mungkin ade hikmahnye..sentiasa la berfikiran positif..;)

so ana, ape jua yang berlaku after kawen, redha je eh? hihihi...;p

hana yoriee said...

sara: baiklah sifoooo...hehe.. =)

ElyaElmo said...

i just nk share,klo ade org tnye pasal nak anak berapa pas kawen, jgn jwb ' lepas kawen nk enjoy2 and honeymun puas2', cuz fren of mine terkilan masa seblum kawen die ckp mcm tu..then smpai skang tak dpt baby lagi..nyesal gile die smpai skangg....so, berhati2 dgn mulut kiter ni...kadang2 kite rtak sedar kan..
so, berserah jee pada Tuhan k...die yg maha mengetahui :)