Blockbuster Deals!!

Friday, March 4, 2011

ikatan kasih abadi, anda pilih yg mana?

Salam,

ok..hari ni nak cerita pasal pengikat kasih semasa majlis akad nikah. hana aware yg ramai memilih cincin sbg brg kemas semasa majlis batal air sembahyang after akad. hana pon dulu nak jugak cincin kahwin ni. tp memandangkan hana dah ada 1 cincin risik (white gold) and 1 cincin tunang (gold), jadi hana opt utk pilih rantai semasa kahwin.. =)

bg hana, rantai pun sesuai dijadikan brg kemas semasa upacara batal air sembahyang. tp terpulang lah pada citarasa masing2 kan? =) hana sbnrnya ada jugak terpengaruh ngan kata2 SA kat kedai emas. dia ckp camni. "kalo pilih cincin bagus. tp 1 je masalahnye. bila berat badan kite naik atau terutama sekali semasa preggy..time tu lah mengadu cincin kahwin dah tak muat..adalah pernah satu couple ni dtg kedai sbb jari jadi biru birat dek kerana cincin dh jadi ketat sgt dan terpaksalah dorg ni cungkil cincin ni sbb takleh tanggal. dan dgn itu, akibatnya cincin tu patah."huhu..sabar je lah akak ni kan? tp ikut pengalaman member2 n ipar hana mmg masa preggy cincin dorg ketat n dorg tak pakai pon cincin kahwin masa ngandung. dh habes pantang cmtu baru leh pakai balik..huhu..

gelang plak..teringin jugak tp hana ni bermasalah sket.lasak! kang beli yg berbuah2 pny gelang takut tersangkut sana sini..tp bestnye kalo dpt gelang!! huhu..

so, last resort hana pilih jelah rantai sbg pengikat kasih. =) rantai ni insyaAllah takdelah ketat ke ape ke. tp kena jugak cermat bila pakai..takdelah main gasak je.hehehe..insyaAllah, barang kemas ni boleh jadi harta pusaka sampai ke cucu cicit. teringat kat arwah nenek yg turunkan brg2 kemas beliau kepada setiap anak2 =). ada yg dpt rantai, ada yg dpt subang berlian, subang zamrud, dan cincin.


hana pny biasa2 aje..tak mampu lagi nak beli yg emas berkilo-kilo..hahahaha =p

so, tepuk dada tnya selere tanya poket..hehehe..kalau nak serba satu pon lg syiok kan? muahahahahaha..

10 comments:

mRs mysarah said...

I opt for bangle but bentuk oval. selesa pakai n rasa unik sebab biasa org pakai gelang tangan. apa pown i love it :)

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

gud choice!! =)

Yang Comel,
Khumaera Ismail

dyn said...

bertuahnye hana boleh pilih, saya x boleh pilih sbb en.tunang kata org perak mmg bagi 3 cincin risik, tunang dan nikah.. btol ke tak x tawula ikutkan aje..

suriadzul said...

salam hana!!!
yes!!tepat sungguh apa dikata...hihihi....su pon ms nikah..batal air semayang..suami bg rantai...sbb masalah2 spt yg hana nyatakan diatas td...mmg tepat sungguh!!!n utk makluman hana...su skrg da xleh nk pakai cincin ms merisik..sungguh ya rabbi!!!jariku sudah giant Pn.Hana oiiiii...ms tunang bg gelang..p jarang pakai...sbb masalah spt yg hana nyatakan diats juga :P...rantai nikah je la yg dpt su tibai hari2..kang xpakai sume kang..suami ckp apa lak kan..hbis sume tanda2 yg kita ni milik dia..kita xsarung kan!!!well...topik hana..sgt bgs utk panduan b2b yg lain..so xpe la bajet lebih skit asal brg 2,kita dpt tayangkn pd suami yg kita salu pakai...

hana yoriee said...

Sarah: hana nye adik ipar kan dapat bangle jugak. tp skrg asik dok ngadu dah tak muat sbb naik berat badan..huhu..

kalau sarah pnye bangle ukuran besar bagus jugak leh tahan lama =)

tapi lg besar lagi berat emas lagi byk $$$ kan sarah? hehehehe..gurau senda ngan sarah sket..

maera chomel: yea betul!! haha

dyn: lor ye ke? nape gitu ek? huhu..adat ni kadang2 ada baik dan buruknye kan? takpe dyn, insyaAllah itu yg terbaik buat dyn =D

suria ku sayang: w'salam!! hallu ibu..itu lah pasai. hana ni belum preggy pun takut cincin ketat. muahahahaha..sama lah kite sue, hana pon tibai pakai rantai hari2. cincin kalo keluar baru pakai. kalo wat kerja kat umah takde maknanye lah..hehe..

sokong kata2 kamu! tayang kat suami tu yg penting.. hahaha =)

LisaLisut said...

oo org perak cmtu ke?tunang i org kuala kangsar tak de pulak kata kene bg 3cincin.hihi.

ala.dh baca post hana ni rasa cm a bit nyesal lak tak beli gelang.sbb bakal mertua suruh bg gelang.tp i nk cincin jugak.nk feeling white gold. lg pun tunnag dh pakai cincin emas.lepas ni simpan buat tukun.pakai 1 cincin kawin je.haha.sbb i tak suka pakai brg kemas.fobia penah hilangkan cincin mak huhu

choclairissa @ intan said...

hi..time i akad..batal air sembahyang dengan cincin n gelang =)

Reen Tart Nenas said...

hana, rantai mahal, tu yg beli cincin je :p

hana yoriee said...

Lisa: huhu..ntah lah..mgkn sape yg berpegang pada adat perak akan amalkan kot.

alaaa..tak yah menyesal..nnt bila dah byk wang boleh aje buat gelang etc lagi..hihi.. =)

intan: hana pon dapat 2 in 1. 5rings in a chain..hehehehehe..*hana poyo*. wat lawak je..untung intan dapat gelang n cincin =D

hana yoriee said...

reen; uissshh..cincin berlian lagi mahal..kalo yg ada GIA cert tu lagilah meletop2..tu yg hana beli rantai emas sajo =p..hahaha