Blockbuster Deals!!

Monday, April 26, 2010

miniature cakes

Salam semua..

Amcam weekend yang lepas? ada perkara-perkara menarik tak? hehe..mestilah ada kan? yg keje gomen kan baru dpt gaji..haaa...mesti ramai yg pegi shopping bagai..betul tak? hehe (baik ngaku..)

ok ok..untuk entry kali ni, hana juz nak share pada uolls mengenai Miniature Cupcakes yang sangat comels and kelaaaass gitu..huehuehue.. jom tgk antara miniature2 cakes yg menarik ini:

1. yang ni dr anis bakery..


2. yang ni sweet kan? tgk url link seperti kat dlm pic k?


3. yang ni miniature Yomie bakery kajang..dekat dlm latest ratu sehari ada design2 baru miniature cake dr Yomie.


4. yang ni plak dr choffles..

so, amacam? menarikkan kalo nak buat sebagai hantaran. lain sket dr kebiasaan n boleh bagi2 terus kat sedara-mara yg selalu berebut-rebut nak bawak balik hantaran tu kan? hehe..

ermm..di kesempatan ini, hana juz nak share kepada readers yang berkemungkinan nak try buat miniature cake ni. so, kat sini hana akan bg resipi ilham dari Pn. Yasmin Baking Project.

dia panggil resipi dia ni 1-2-3-4 cake coz katanye senang bangat nak wat kek ni.so, cara2 nye adalah seperti di bawah:

The ingredients :
1 cup of butter
2 cups of sugar ( I use 1 3/4 cups only)
3 cups of all purpose flour or cake flour
4 large eggs
1 tablespoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1 1/4 cups buttermilk ( I substitute with 1 1/4 milk + 2 tablespoon lemon)
1 1/2 teaspoon vanilla extract
Method :
Preheat oven to 350 F. Butter and flour the mini cake pan set. Sift the flour with the baking powder and soda. Cream the butter and sugar until very light. Beat in the eggs, one at a time. Then mix in the vanilla extract. Lastly, beat in the flour alternating with the buttermilk, beginning and ending with the flour.
I use an ice-cream scoop, the medium size, not too small or big. I put 2 scoops of the batter in each mini pan. Or just fill them up halfway. I end up getting 15 mini cakes. Don’t be tempted to fill more than needed, otherwise the batter will rise and spill out of the pan (an ugly sight.. ) Anyway, the ready mini cake should look like the one below.

so, bila dah siap tu dia deko jadi mcm kek kat bawah ni..


hah..cmne? cantikkan..tp benda ni bergantung kepada kreativiti msg2 tau..kalo dibuat tapi tak cantik seperti diatas maka ianya datang dr kelemahan masing2..huhu..kalau susah2 kite tempah je lah yea? =)

12 comments:

asLeenda said...

takde bakat la nk buat kek..huhu..cedey...

hana yoriee said...

asleenda:hehe..hana pun tak berbakat..mengharap kan mama jer yg buat kek..agagaga..

Xora said...

Thanks Hana kongsi resepi tu!!

hana yoriee said...

hihi..sama2 xora!! =)

cik fiza said...

comel sgt ana.. rasa syg pulak nk makan nnt huhuu

hana yoriee said...

ha ah kan?takpe..kalo diorg syg nak makan maknanye diorg tak berebut2 nak makan lah kan?hehe..

rose said...

kalau nak buat xtau la jadi macam 2 ke x..tp kalau buat..dah terbayang da 'kecomelan' nya itu..haha.. =P

Yanie said...

Hana!!! yanie suka tau miniature cakes ni!!! Tapi fondant tu nanti keras hahaha!!!Sakit gigi nak makan!

hana yoriee said...

rose: hehe..dah terbayang 'kecomelan' pun dah cukup..gigihkan je laa utk buat rose =)

yanie: huahuahua..tau takpe..mama hana slalu buat utk org cake fondant ni..tp hana secara jujur tak penah mkn pun fondant nye =p..agagaga..

farahfatihah said...

wahh bagus2 siap ada resipi!!!! i likeee!!!

~ thalhazlin ~ said...

haha. betul tu. kalau nak cantik, kita serah pada yang pakar je. baking buat makan boleh la. hihi

hana yoriee said...

ff: hehe..u like ye?ff buat nnt hana nak rasa boleh? =p

thalhazlin: yea betul!!